Здравето е в риск: 11 храни, които не трябва да се дават на деца

1450
Здравето е в риск: 11 храни, които не трябва да се дават на деца
Снимка: iStock/Guliver

Притесняваме се само когато децата посягат към очевидно нездравословни храни – бургери, преработени храни, шоколад. Но има много храни, които смятаме за здравословни - а те междувременно са по-лоши от „отрова“ за малък организъм. 

Кои храни е най-добре никога да не се дават на деца?

Кисело мляко

Нискомасленото кисело мляко е здравословен ферментирал млечен продукт, който съдържа много калций и лактобацили, които са полезни за червата. Но това е за възрастни - а деца под 2 години не бива да ядат кисели млека, тежат им на стомаха. Затова е по-добре да приготвите кисело мляко у дома и да го допълните с плодове.

Обърнете внимание на състава на киселите млека от раздела за бебешки храни. Те обикновено съдържат много захар - това провокира риска от ранно затлъстяване, кариес, нарушена концентрация поради повишен инсулин.

Сок от магазина

Проблемът със сока от магазина е, че фибрите в него са премахнати от плода. Това са груби фибри, които почистват червата и засищат за няколко часа. Без фибри, плодовете съдържат само фруктоза, която не е много полезна за тялото. Фруктозата не се абсорбира в него, а също така активира нервната система.

Но тук става дума за детските сокове - при възрастните освен горното има бяла захар, консерванти и оцветители. Стомахът на детето трудно усвоява това - могат да се появят алергии и проблеми с храносмилането (запек, подуване на корема). Ето защо е по-добре да не купувате сок за деца в магазина, а да го направите сами.

Не давайте тези храни на децата

Зърнена закуска

Забелязали ли сте, че след закуска със зърнени храни бързо огладнявате? Това е така, защото не съдържат почти никакви полезни елементи – само бяла захар и подсладители. Насищането с въглехидрати минава бързо – а положителната страна е, че провокират желанието да се яде още повече и активират нервната система. Много производители също твърдят, че техните зърнени храни са направени от пълнозърнести храни – но най-често не са (най-малкото защото пълнозърнестите храни са кафяви, а не жълти).

Спагети за бързо приготвяне

Колкото по-бързо се готви пастата, толкова по-полирано е зърното. Такава паста не съдържа фибри, което означава, че не насища тялото. Освен това „бързите“ макарони съдържат опасно вещество фталат, което причинява стомашни язви. Инстантните макарони също съдържат добавки с консерванти и много захар. Най-добрата алтернатива е пълнозърнеста паста.

Пилешки хапки

Високото съдържание на рециклирано масло, в което се приготвят пилешките хапки е път към алергии, отравяния и ранно затлъстяване. Ето защо децата могат да ядат хапки едва след 5-годишна възраст и само у дома, приготвени на фурна.

Мед

Деца под една година не трябва да ядат мед, защото може да съдържа опасната бактерия Clostridium botulinum. Той причинява ботулизъм, инфекциозно заболяване, характеризиращо се с мускулна парализа. За възрастните бактерията също е опасна – но техният организъм понася по-леко инфекцията и е по-вероятно да се възстанови. Но за мозъка на детето концентрацията на бактерии може да бъде твърде висока, което може да бъде фатално.

Никога не давайте на децата си да ядат тези храни

Непастьоризирани продукти

Пастьоризацията е нагряване на продукта с цел унищожаване на всички вредни микроорганизми. Непастьоризираните храни причиняват диария и повръщане - затова проверявайте млякото, сирената, киселото мляко и соковете.

Газирани напитки

Содата има високо съдържание на захар (а ако я няма, значи съдържа изкуствени подсладители). Но най-опасното нещо в содата за деца е кофеинът. Доказано е, че активира нервната система, което нарушава моделите на съня; забавя развитието на тялото; може да причини предозиране при малки деца (което е изпълнено с гадене, повръщане, халюцинации).

Колбаси

Децата под две години изобщо не се нуждаят от храни, които съдържат сол (а в колбасите има много) - те я получават от майчиното мляко и от бебешката храна, която има баланс на всички добавки. Но и в по-късна възраст полуфабрикатите като колбасите са изключително опасни. За да спестят средства, производителите изобщо не слагат месо, а хрущяли, кожа и кости. Приятният розов цвят на колбаса се придава от химически оцветители, а миризмата се придава от консерванти.

Уловена риба

В днешно време дори за възрастни е опасно да ядат самостоятелно уловена риба - в резервоарите има голямо количество живак и боклук, с които се хранят рибите. Тялото на детето може да не издържи на това - живакът засяга развитието на мозъка и причинява увреждане на нервната система. Но е важно да давате риба - просто я купете от доверени производители.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com