Доброволци от Варна с почетна грамота за почистването на "Аспарухово"

13980
Доброволци от Варна с почетна грамота за почистването на "Аспарухово"

Европейският парламент връчи почетна грамота на младите доброволци от Варна, които бяха избрани за европейски граждани на годината на церемония, проведена в сряда вечер в Брюксел.

Младежите в неравностойно положение бяха най-малките и едни от най-активните доброволци, които се включиха в почистването на пострадалия от летните наводнения варненски квартал "Аспарухово".

Пряката лична полза от доброволчеството е да развиеш собствените си знания и умения

Пряката лична полза от доброволчеството е да развиеш собствените си знания и умения. Това каза Лилия Еленкова, ръководител проекти в &b...

"Въпреки кризата и възхода на евроскептицизма, европейските граждани продължават да отстояват европейските ценности и идеали", заяви вицепрезидентът на ЕП Силви Гийом.

От името на варненските младежи наградата прие директорът на Социалния учебно-професионален център "Анастасия д-р Железкова" Пламен Петров.

Евродепутатът от БСП Момчил Неков, който номинира възпитаниците на центъра за Европейската гражданска награда на Европейския парламент, заяви че макар, че доброволчеството е във възход в България, то е далеч от средните европейските стойности и се нуждае от допълнителна подкрепа от държавата, за да продължи да се развива. Ето защо Момчил Неков подготвя проектозакон, който ще уреди правно всички аспекти на доброволния труд.

Проектът ще бъде внесен чрез депутати от "БСП Лява България" в Народното събрание. Законът ще обхваща въпроси като осигуряването на доброволеца при извършването на доброволческата дейност; възстановяване на разходите му; застраховането му срещу злополука; обучение и квалификация на доброволците; зачитането на платен отпуск и трудов стаж за времето на извършване на доброволческата дейност; и др.

Младите доброволци от Варна и журналистът Христо Христов получиха Гражданската награда на ЕП за 2014 г.

Днес на официална церемония в Народното събрание беше връчена Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г. на лауреати...

Европейският парламент предоставя наградата за европейски гражданин от 2008 г. за проекти и инициативи, които улесняват презграничното сътрудничество, насърчават по-доброто разбирателство в ЕС или утвърждават европейските ценности като достойнство, свобода, солидарност. Наградата е със символична стойност. Всеки депутат в ЕП има право да предложи по един кандидат, който може да бъде отделен човек, група или организация. Национални журита от поне трима депутати подреждат номинираните според своите предпочитания. Крайното решение за носителите на наградата се взема от комисия, в която участват заместник-председатели на Парламента, бивши председатели на ЕП и други изтъкнати личности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com