Над 150 хил. туристи са посетили музеите във Варна за десетмесечието

11364
Над 150 хил. туристи са посетили музеите във Варна за десетмесечието
Снимка: Thinkstock

158 000 туристи са посетили музеите във Варна за периода от началото на годината до 24 октомври.

Това сочи анализът за летния сезон през 2014 година, подготвен от дирекция „Туризъм“ на Община Варна. Той бе предоставен по време на заседанието на обществения съвет по туризъм, в което участваха представители на общината, на Областната дирекция на МВР, на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на туристическия бранш. Всички институции и организации представиха своите отчети за изминалия летен период.

Туристите ще могат да се пекат на Офицерския плаж от понеделник

Къпането и плажуването на Офицерския плаж във Варна вероятно ще могат да се подновят след понеделник. Най-рано тогава ще излязат резул...

Най-голям е броят на посетителите в Археологическия музей /59 000 души/ и на Аладжа манастир /56 000 души/. Нараства броят на деца и ученици посетили новия „Учебен музей“ в РИМ - Варна. Повече са и посетителите на Римски терми и Побити камъни, обясняват от областната администрация.

Чуждестранните посетители са предимно поляци, унгарци и руснаци, но се наблюдава и тенденция за нарастване на броя на туристите от други държави като индийци, мароканци, монголци, турци и други.

Увеличение от 30% има в броя на посещенията в Туристическия информационен център. Близо 3000 туристи са се възползвали от безплатна обиколка с екскурзовод на Варна с цел да се покаже културното наследство на града.

Иначе 3 354 000 са реализираните нощувки в средствата за подслон на територията на общината. Приходът от платения туристически данък е в размер на 3 343 534 лева.

Свлачище застрашава туристическия сезон в части от област Варна

Проблемът с пропадането на пътя между Кранево и Златни пясъци продължава да се задълбочава. Предвид последните дъждовни седмици положен...

Според данните, посочени в анализа, туристическият сезон може да се характеризира като труден, предвид редица фактори от международен, национален и регионален характер, като кризата в Украйна, икономическите санкции, наложени на Русия, наводненията и неблагоприятните климатични условия в разгара на сезона и други.

В края на сезона се очертава малък ръст на румънските, германските и полските туристи и обясним, но не фатален спад на украинските туристи. Последните лета има спад и в дела на британския пазар, отчита анализът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com