Отстраненият главен архитект на Варна обжалва: Портних не ми е искал оставката

3983
Отстраненият главен архитект на Варна обжалва: Портних не ми е искал оставката
Снимка: ГЕРБ

Отстраненият главен архитект на Община Варна - Виктор Бузев - обжалва в съда освобождаването си, дело на кмета на морската столица Иван Портних (ГЕРБ).

Днес, на 24 април, в Административен съд – Варна бе образувано дело по жалба на Бузев. Тя е срещу заповед от 20 април на Портних, с която е наредено временното отстраняване на главния архитект от длъжност за период до приключване на дисциплинарно дело, образувано с друга заповед на кмета на Варна. Допуснато е предварителното изпълнение на заповедта за временното отстраняване на Бузев, съобщиха от съда.

Отстраниха главния архитект на Варна

Главният архитект на Варна Виктор Бузев е отстранен от длъжност, съобщиха от пресцентъра на Общината. Оставката му бе поискана от кмет...

Жалбоподателят счита оспорената заповед за незаконосъобразна и посочва като основания за жалбата си, че не е надлежно уведомен за откриване на производство по отстраняването му от длъжност, не му е предоставена възможност за обяснения и възражения в разумен срок и не му е искана оставка, както се посочва в медиите.

Припомняме, че на 19 април Портних обяви на брифинг, че е поискал оставката на главния архитект на Варна „до края на деня“. Причината, цитирана от кмета, бе "липсата на цялостна визия за развитие на града, липсата на организация, функциониране и работа на Експертния съвет за устройство на територията (ЕСУТ), както и решения по ключови теми за града". Според Портних е имало и "ясни опити за незаконосъобразни действия от страна на главния архитект".

Два дни по-късно от общината съобщиха, че Бузев е отстранен от длъжност, тъй като не е подал оставка в указания срок. Срещу него е образувано дисциплинарно производство, уточниха от пресцентъра на Община Варна.

От общината цитираха "незаконосъобразни действия" на Виктор Бузев, които "водят до обосновани предположения за зависимости". Пример за това са "опитите на главния архитект в разрез с вътрешните правила, становищата на юристите и публично обявената в медиите позиция на кмета Иван Портних, да подпише разрешенията за поставяне на стотици незаконни бараки в курорта "Златни пясъци"".

"Златни пясъци" и кметът на Варна със сигнали в прокуратурата едни срещу други

"Златни пясъци" АД сезира прокуратурата за самоуправство и неспазване на решенията на Върховния административен съд (ВАС) от кмета на В...

"Без да има право, главният архитект е подписал разрешителното за поставяне на незаконните преместваеми обекти към ресторант "Хоризонт" в сърцето на Морската градина. Кметът е научил от медиите и за разрешителното за строеж на мястото на баня "Гъбата"", допълниха от Община Варна.

С жалбата си от днес Виктор Бузев иска отмяна на Заповед №1306/20.04.2023 г. на Портних и нейното предварително изпълнение. До края на утрешния ден съдът ще се произнесе с решение по отношение на искането му за спиране на предварителното изпълнение.

ОЩЕ: БСП-Варна поиска оставката на кмета Иван Портних

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com