Коронясват Калоян на Царевец

7363
Коронясват Калоян на Царевец
Снимка: Actualno.com

Великият български владетел Калоян отново ще бъде коронясан в крепостта Царевец. 813 години след интронизацията на най-малкия брат от първите Асеневци историческото събитие ще бъде пресъздадено във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

Реконструкцията на държавническия акт ще бъде кулминация на Втория международен реанакторски фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград – Възходът на цар Калоян”, който ще се проведе в крепостта Царевец от 30 юни до 2 юли.

Във възстановката ще участват актьори от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново, както и родолюбци от клуб „Традиция”. Вплетени в нея са и фрагменти от драматичния спектакъл „Величието на Асеневци” и стихове на великотърновския поет Радко Радков.

Както през 1204 г., римският пратеник кардинал Лъв отново ще короняса славния владетел, който утвърждава възстановената от неговите братя – царете Петър и Асен, българска държава и по чието време продължава възходът на Второто българско царство. Историческото събитие ще бъде пресъздадено в Царския дворец.

Международният фестивал ще бъде открит официално в 19,00 часа на 30 юни с атрактивна тържествена церемония на площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец. Възстановката на коронясването на Калоян ще бъде в съботната вечер (1 юли) от 19.00 часа. По-рано през същия ден посетителите ще могат да видят и сцени от битката край Одрин, по време на която Калоян разгромява латините – кръстоносци и пленява император Балдуин Фладърски, предаде Фокус.

Мел Гибсън може да заснеме филм за цар Калоян

Филми за българските царе Калоян и Борис III планира да снима у нас американската продуцентска компания „Милениум филмс“ до...

Второто издание на международния реанакторски фестивал е посветено на 820-годишнината от възкачването на престола на цар Калоян. Това обявиха по време на пресконференция заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова и представители на клуб „Традиция”. В рамките на събитието ще бъде отсечена и фестивална сувенирна монета. Посетителите ще заплащат само входна такса за крепостта Царевец, като билетът ще позволява многократно влизане в архитектурно-музейния резерват, предвид наситената програма.

В историческите възстановки на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения в България, Византия и Европа през средните векове ще участват групи и свободни реконструктури и занаятчии от България, Сърбия и Румъния. Общият брой на реанакторите е над 120. Във вечерните часове на съботния 1 юли посетителите ще могат да се насладят на вълшебната средновековна музика, изпълнена от група „Ериней”. Концертът ще бъде в Царския дворец, а след края му от Царевец до площад „Цар Асен I” ще премине факелно шествие. В 22,00 часа започва безплатната прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

„Фестивалът пресъздава славни моменти от историята на Второто българско царство и столичния Търновград. Уверен съм, че това събитие ще стане традиционно, защото приляга на Велико Търново”, заяви Ганчо Карабаджаков. Той посочи, че се обсъжда идея този тип атракции да бъдат постоянни и да бъдат включени в туроператорските пакети.

Организатори са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и СНЦ „Търновци“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново