В Бяла черква са готови на крайни мерки заради вилнеещи роми

48524
В Бяла черква са готови на крайни мерки заради вилнеещи роми
Снимка: БГНЕС

Бяла Черква пропищя от набезите и арогантното поведение на няколко ромски фамилии. Хората събраха подписка до институциите с искане проблемните цигански семейства да се изселят. В нея се включиха близо 700 души.

Още в събота сутринта десетки жители се събраха в центъра на града на мирен протест, пише "24 часа". "Вече не се живее така. През няколко дена стават побоища, има кражби и грабежи. Децата им буйстват, държат се арогантно и тормозят нашите в училище", разказаха те.

В последните две-три години ромите, за които се твърди, че са изгонени от общността си във Върбовка и Павликени, си купили евтини къщи в покрайнините на Бяла черква. Вадели маси на улицата до лекарския кабинет и правели шумни джамборета. "Когато видят патрулката на кварталния, кротват, но щом той си тръгне, за местните хора започва адът", описва ситуацията кметицата Албена Тодорова.

Ромите спирали колите си на площада до камбанарията, отваряли вратите и разтрисали възрожденското градче с маанета и кючеци. Щом някой дръзнел да им направи забележка, започвали пререкания. Чашата преляла, след като миналата седмица мургавите бабаити спретнали побой над местни младежи в заведение. Гърмели с газов пистолет и размахвали ножове. Проблемните фамилии измамили няколко семейства с обещания да им поставят изолация на къщите, но всъщност оглеждали какво може да се открадне. В ефира на bTV се хвърлиха обвинения, че от ромската фамилия имало изнасилвачи. Нека кажат кои са, ако има, да ни разстрелят на площада, отвърнаха циганите.

"Гражданското напрежение е назряло до критичната си точка, хората са настръхнали. Не може 20-ина души да тормозят 2900. Опасявам се да не се превърнем във втора Катуница, защото при следващия инцидент с побой или смъртен случай няма да можем да овладеем хората", притеснена е кметицата.

При среща с ръководството на ОД на МВР в Търново тя получила обещание за засилено полицейско присъствие в градчето нощем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com