Дадоха начало на реставрацията на синагогата във Видин

3665
Дадоха начало на реставрацията на синагогата във Видин
Снимка: actualno.com

Начало на проекта за реставрация и консервация на еврейската синагога във Видин даде местното управление. Предвидена е също реконструкция и адаптация на имота за „Културен център „Жул Паскин“.

За изпълнител след проведена обществена поръчка е избран консорциум „Паскен 2020“, в който участват великотърновските фирми „Билдинг Комфорт“ ЕООД, “Алумина Елит 2003“ ЕООД и „Аморф Архитекти“ ООД.

Поръчката, която те са спечелили с оферта за 8,6 млн. лв. с ДДС, е инженерингова и обхваща проектиране, авторски надзор и строителство.

Освен реставрация и адаптация на основната сграда на синагогата е предвидено да се изгради обслужваща сграда в имота, вертикална планировка и оформяне на околното пространство плюс нова ограда.

Целият имот е с 2530 квадратни метра, а самата синагога е с площ 638 кв. м.  

Безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ е в размер на 8 275 300 лв., от които 7 034 005 лв. европейско финансиране и 1 241 295 лв. – национално финансиране. Чрез договор за инвестиционен кредит община Видин е осигурила 1 500 000 лева.

 

На стартиращата пресконференция кметът на общината д-р Цветан Ценков отбеляза, че синагогата е една от емблемите на Видин и изключителен архитектурен паметник.

Той увери, че инвеститорският контрол от страна на общината ще бъде изключително строг, защото тази емблема на Видин ще се превърне в обект не само от национално, но и от международно значение.

Ръководителят на проекта архитект Ангел Недялков представи екипа и основните дейности. Той подчерта, че най-важното е обектът да бъде възстановен в автентичния му вид.

Кметът на Видин: Поголовно трябва да се ваксинират всички, които не са се сблъсквали с вируса

Необходимо е изграждането на военновременни складове към бившите окръжни болници, за да се реагира навреме при пандемия, бедствия и ава...

До няколко дни общината ще предостави на изпълнителя ДЗЗД „Паскен 2020“ необходимите изходни данни, на база на които да бъде направено проектирането в срок до 60 дни. След това проектът ще бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и останалите отговорни институции.

С издаване на разрешението за строеж ще стартират и строително-монтажните работи, които ще продължат 540 дни.  

Основната цел е след реализиране на проекта синагогата да се превърне в туристически обект, който да обединява функциите на музей, изложбено пространство и паркова среда.

Сградата е паметник на културата от национално значение и е в непосредствена близост до други културно-исторически забележителности като средновековната крепост „Баба Вида“ - най-посещаваната туристическа атракция в община Видин и Археологическия музей, където се помещава най-новата експозиция. Така се оформя туристически комплекс, който има потенциал да привлича много български и чуждестранни посетители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com