Любимият чинар на жителите на с. Арчар грабна приза „Дърво с корен 2014”

15939
Любимият чинар на жителите на с. Арчар грабна приза „Дърво с корен 2014”
Снимка: Фондация "ЕкоОбщност"

На церемонията по награждаване, която се проведе вчера в Полски институт в София, станаха известни победителите в петте категории на тазгодишното юбилейно издание на конкурса, търсещ историите, свързващи природата с хората. В онлайн гласуването най-много гласове в своя подкрепа получи чинарът на площада в с. Арчар, обл. Видин, който зае първото място и беше обявен за „Дърво с корен“ на 2014 г. Въпреки че е само на 51 години, той отдавна се е превърнал в част от битието на своите съграждани. Чинарът е засаден през 1963 г. от тогавашния озеленител, който определил мястото му пред сградата на Съвета, в близост до училището, църквата и читалището на селото. Повече от половин век дървото е неизменен участник в делниците и празниците на местните хора.

По време на цялото гласуване позицията на младия чинар във временното класиране с вълнение се следеше в регионалното радио, а активната подкрепа и обич на хората от Арчар успяха да спечелят победното място за тяхното любимо дърво. Номинацията бе подадена от Мирослав Людмилов, чийто прадядо Кирил Николов, е бил основен участник в засаждането, а той самият се е включвал в мероприятия за грижа и опазване на дървото, които се предават като традиция през поколенията. Мирослав връчи на фондация „ЕкоОбщност“ поздравително писмо от името на кмета на село Арчар, директора на местното училище и председателя на читалището, в знак на благодарност и признателност към усилията на екипа й за популяризиране на дърветата като част от културно- историческото ни наследство.

Чинарът в село Арчар

Чинарът в село Арчар, обл. Видин е един от кандидатите за най-обичано българско дърво в петото издание на конкурса за "Дърво с корен ...

В категория „Вековните дървета говорятпобедители тази година станаха група източни чинари, растящи в местност „Чифлика“ край с. Белащица, обл. Пловдив. Те спечелиха първото място със сериозна преднина и 221 гласа в своя подкрепа. Тези многовековни дървета се свързват със спомена за ослепените Самуилови войници, основали селото преди точно 1000 години край най- величественото – Старият чинар. На чинара и растящата до дънера му изящна калина Пенчо Славейков посвещава шедьовъра си „Неразделни“, а живописецът Златьо Бояджиев го увековечава в своя „Пейзаж от Белащица“. Чинарите бяха номинирани в конкурса от Христо Христов от Пловдив, Кметство село Белащица с кмет г-жа Цветанка Читакова, и Националното сдружение на стенографите, машинописците и компютърните оператори с председател инж. Карамфил Матев. Те получиха грамоти, почетен плакет и награда за победителя в тази категория, които им връчиха Радослав Цонов от социална мрежа „Ятото“ и Любомира Колчева от „ЕкоОбщност“.

В категория Млад природолюбителбяха отличени децата от група „Мечо Пух“ от ЦДГ „Първи юни“ в Горна Оряховица с ръководител Мадлена Георгиева. Заедно със своите родители, през пролетта, те са засадили в двора на градината 2 ясена, 1 брезичка и 1 гинко билоба по случай „Деня на Земята“, с вярата, че всяко посадено дърво ще запази надеждата за чист въздух, ще допринесе за красотата около нас и ще бъде дом на птичките. Децата получиха като награда абонамент за списание NG Kids България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com