Община Видин възстанови турския барутен склад

4014
Община Видин възстанови турския барутен склад
Снимка: община Видин

Община Видин възстанови в първоначалния му вид турския барутен склад, който се намира в непосредствена близост до крепостта „Баба Вида“ в Крайдунавския парк. 

Това е единственият вкопан в земята барутен склад на територията на страната ни, който е възстановен. Кметът Огнян Ценков днес посети обекта и потвърди, че ръководството на Общината изпълнява намерението си да облагороди стъпка по стъпка тази зона, където е разположена голяма част от културно-историческите забележителности в град Видин и други любопитни за туристите обекти.

Има средства за възстановяване на Видинската Синагога

Правителството на осигури европейски средства за възстановяването на видинската синагога. Кметът на Общината Огнян Ценков благодари на ...

„Преди две години с европейски средства извършихме ремонт и цялостна реставрация на турския склад и го превърнахме в един прекрасен Епиграфски център – Археологически музей на закрито с широк обществен достъп. На 20 май получихме решение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, във връзка с кандидатстването ни миналата година по Оперативна програма „Региони в растеж“, приоритетна ос 6 – „Регионален туризъм“ за одобряване на проекта за възстановяването на Видинската Синагога. Безвъзмездното финансиране ще бъде в размер на 8 275 000 лв. и още 1 500 000 лв. от фонда-посредник, за да възстановим в цялото й великолепие тази знакова сграда като културен център „Жул Паскин“. Използвам възможността още веднъж да благодаря на Правителството за това, че подкрепи за пореден път Община Видин и осигури европейско финансиране, на Организацията на евреите в България „Шалом“ и регионалното й сдружение във Видин за благородния жест да дарят Синагогата и сега ние сме на старта да вдъхнем нов живот на тази невероятна сграда“, каза Ценков. Кметът поясни, че турският барутен склад е възстановен със средства от общинския бюджет в размер на 16 000 лв., като ремонтните дейности са извършени от фирма „Универсал Ж“ с управител Жоро Василев.

Фионера Филипова, директор на Регионалния исторически музей, заяви, че съоръжения като барутния склад са малко известни в българската историография. Те са свързани с името на султан Баязид II, който управлява между 1481-1512 г., когато Османската империя започва сама да изработва барут. В началото в складовете се е правел барут, а впоследствие се е съхранявал, заедно с муниции и оръжие. Барутният склад няма статут на паметник на културата и няма категорични данни от кой период датира. Друг възстановен барутен склад със същите размери се намира в гр. Ардино, но той не е вкопан в земята.

Възстановяването на барутния погреб във Видин е направено изцяло в автентичния му вид - покривът е от пръст и затревен. „Тъй като помещението е влажно и вкопано в земята, в него не биха могли днес да бъдат изложени движими културни ценности. Целта беше да облагородим този район, защото барутниците са се намирали в отбранителната зона на „Баба Вида“, коментира Филипова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com