Представиха концепция за развитието на Видин до 2040 г.

3263
Представиха концепция за развитието на Видин до 2040 г.
Снимка: община Видин

Във Видин бе представиха „Отворена концепция за развитието на Видин – Свободна икономическа зона за периода 2021 – 2040 г.“ Автор на стратегическия документ е проф. Димитър Тадаръков, който по покана на кмета на Общината д-р Цветан Ценков представи днес своята разработка пред видинската общественост. Събитието се проведе в зала „Филхармония“ и на него присъстваха областният управител Огнян Асенов, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметовете Борислава Борисова, Десислава Тодорова, Цветомира Илиева, секретарят на Общината Валери Димитров, общински съветници, представители на бизнеса и на неправителствени организации, както и граждани.

От тази концепция зависи развитието на нашия град и Община през следващите десетилетия, заяви в началото на срещата кметът д-р Ценков. Той подчерта, че един от приоритетите за настоящия екип на Общината е именно постигането на икономическо развитие на Видин. Основният въпрос, на който трябва да се даде отговор е как общинската администрация ще стимулира и ще привлича инвеститори, заяви видинският кмет. Д-р Ценков посочи, че за всеки потенциален инвеститор изключително важна е средата, в която ще прави бизнес, като отбеляза, че по тази причина е въвел политика на нулева търпимост спрямо корупцията. Кметът беше категоричен също така, че една от основните задачи на общинското ръководство е да подкрепи на първо място тези видински граждани, които биха желали да инвестират в родния си град, което е и една от целите на концепцията.

Във Видин заработи отново фонтанът с фигурата на жена (СНИМКИ)

Фонтанът с фигурата на жена заработи след десетки години прекъсване. Причината да запустее била повреда във водопроводната инсталация н...

„Следващото правителство трябва да се замисли върху един сериозен проблем – нуждата от децентрализация. България не е само София, Пловдив и морето. Темата за икономическото развитие е изключително важна. Ние като Общината трябва да направим нещо просто – през Общинския съвет да приемем тази концепция, ако се одобри тя от обществеността и от общинските съветници, и да започнем да надграждаме с контакти с министерства, с Агенцията за чуждестранни инвестиции“, каза д-р Ценков.

От своя страна проф. Тадаръков обясни, че отворената концепция е опит да се поеме по нов път на икономическо развитие на Община Видин. Според него, особено важно е, че всички необходими първоначални действия са в правомощията на Общинския съвет, който трябва да вземе съответните решения. Водещо място в модела за Свободна икономическа зона има приемането на данъчна политика на ниво Община, чрез която да се насърчават инвестициите във всички сфери на икономиката – пример за това са данъчни облекчения в определен размер в зависимост от реализираната инвестиция, обясни проф. Тадаръков. Идеята е в тази Свободна икономическа зона инвеститорите да се ползват от два вида стимули – данъчни (определени с решения на ОбС) и финансови (от държавата, например по линия на Закона за насърчаване на инвестициите). Концепцията предвижда още подкрепа за местното производство, структурни промени на ниво общинска администрация, а на по-късен етап и създаване на фонд, който да подкрепя предприемачески инициативи.

Хиляди нови цветя грейнаха във Видин (СНИМКИ)

Кампанията се реализира в рамките на втория етап от програмата „Нашият Видин – по-красив от всякога“. Днес деца от ДГ...

Проф. Тадаръков подчерта, че създаването на Свободна икономическа зона е продължителен и отворен процес, който се нуждае както от административни, данъчни, структурни и други промени, така и от привличане на външно финансиране. То може да дойде както от националния бюджет и инвестиционни фондове, така и по линия на бъдещия План за възстановяване и развитие 2021 – 2027 година с неговите четири стълба („Иновативна България“, „Зелена България“, „Свързана България“, „Справедлива България“) и на оперативните програми.

Кметът на Видин благодари на проф. Тадаръков за това, че е готов безвъзмездно да предостави на Общината своята научна разработка. Д-р Ценков обяви, че предстои концепцията да бъде обсъдена и с кметовете на общините Зайчар и Неготин в Сърбия и на Калафат в Румъния, както и с областните управители на трите трансгранични региона и с посланиците на Сърбия и Румъния. Целта е ако предложеният от проф. Тадаръков модел получи обществена подкрепа и бъде реализиран във Видин, в последствие да бъде приложен и в граничните райони на двете съседни държави. Д-р Ценков подчерта, че с днешната среща-дискусия се поставя началото на обществения дебат, който ще продължи през следващите седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com