Представиха визията на Видин за енергийно независим и интелигентен град

1535
Представиха визията на Видин за енергийно независим и интелигентен град
Снимка: Община Видин

Проектът Making city, който предвижда създаване на концепции за позитивно енергийни зони във Видин, бе акцент в програмата на провеждащия се днес в София форум за устойчиво градско развитие – Sustainability Forum Sofia 2022. Участие в него взе Десислава Тодорова, заместник-кмет на Община Видин по европейски политики и инвестиции. Сред официалните гости, които присъстваха на форума, бяха министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Стефан Аспарухов. Организатор на събитието е Българският съвет за устойчиво развитие, който събра ключови специалисти от сектора на правителствено, експертно и бизнес ниво, с цел да представят и обсъдят последните тенденции в устойчивото градско планиране.

При официалното откриване заместник-кметът Тодорова поздрави присъстващите от името на кмета на Общината д-р Цветан Ценков и от свое име. „Настоящият форум се вписва в контекста на т.нар. „зелена сделка“, поставяща си за цел трансформацията на Европа до 2050 г. в първия климатично неутрален континент. Радвам се, че днес ще имаме възможност да Ви представим и нашата визия за развитие на Видин, която е свързана с превръщането му в енергийно независим и въглеродно неутрален и интелигентен град. Вярвам, че на днешното събитие ще имаме възможност да обменим ценен опит, да говорим за предизвикателствата и заедно да намерим най-правилните решения“, заяви Тодорова и пожела ползотворна работа на участниците.

Откриха новоизградения корпус на ОУ „Иван Вазов“ във Видин

Със символично прерязване на лентата на новата придобивка бе поставено началото на програмата за отбелязване на празника на учебното за...

По време на форума заместник-кметът представи дейностите, които се изпълняват във Видин в рамките на проекта Making city, финансиран по програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз. Той има за цел да адресира и демонстрира трансформацията на градската енергийна система към интелигентни и нисковъглеродни градове, въз основа на концепцията за позитивно енергийни зони. Проектът предвижда тази концепция да бъде първоначално приложена и валидирана в два пилотни града (Гронинген - Холандия и Оулу - Финландия), след което да бъде възпроизведена в 6 града-последователи, един от които е Видин.

Десислава Тодорова изказа удовлетворението на цялото общинско ръководство от добрата екипна работа с Клъстер зелена синергия и Енергийна агенция – Пловдив, благодарение на която ще се постигнат амбициозните цели на проекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com