Видин за втора поредна година отбеляза Европейската седмица на спорта

1933
Видин за втора поредна година отбеляза Европейската седмица на спорта
Снимка: Община Видин

Спортен празник се проведе днес на стадион „Георги Бенковски“, като част от организирания от Министерство на младежта и спорта BeActive Tour. Програмата, подготвена от Община Видин, включваше демонстрации по футбол, волейбол, баскетбол, джудо, кану-каяк и лека атлетика, както и състезание в осем етапа, обхващащи всички представени спортове. Събитието, в което се включиха около 150 деца и младежи от осем видински спортни клуба, бе организирано в рамките на Европейската седмица на спорта (23 – 30 септември). В България тя се отбелязва за седма година, като тазгодишното издание премина под мотото „Време е да бъдеш активен отново, нищо не може да те спре“.

Стартът на спортния празник бе поставен с изпълнения на Градския духов оркестър. На събитието присъстваха д-р Цветан Ценков, кмет на Община Видин, Александър Георгиев, началник на кабинета на министъра на младежта и спорта, Светослав Скорчев, заместник-кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата и Силвестър Лолов, съветник по международното сътрудничество в Министерството.

Без спорт няма здраве, а без здраве няма бъдеще, подчерта в приветствието си към младите спортисти кметът на Общината. Д-р Ценков посочи, че държавната и местната власт трябва да обединят усилия, за да създадат по-добри условия за развитието на масовия спорт, така че децата да имат възможност да спортуват, а клубовете да могат да работят спокойно. Кметът изрази надежда, че спортът във Видин ще продължи да се развива успешно и пожела на децата и младежите да се превърнат в елитни спортисти и да прославят нашия град. „Министерството пое ангажимент да ни съдейства максимално за реновирането на стадиона във Видин, за да се превърне той в една модерна спортна база“, каза д-р Ценков. Той посочи, че целта на общинското ръководство е поетапно да бъде обновена цялата спортна инфраструктура.

Идеята на Европейската седмица на спорта #BeActive е да постави фокус върху децата и младежите, така че те да растат в здравословна среда, обясни Александър Георгиев. „Видин е особено харизматично място – няма как да се отнасяме по друг начин към един град, който е бил столица на България през Второто българско царство. Използвам възможността да благодаря на д-р Ценков за усилията, които полага за развитието на Видин и че заедно с екипа си превръщат общината в още по-хубаво място за живеене – място, където да се чувстваме винаги добре дошли“, отбеляза Георгиев, след което връчи благодарствен плакет на кмета на Видин.

След края на официалната част всеки от клубовете имаше възможност да представи своя спорт. В рамките на спортното състезание за най-кратко време осемте етапа на трасето премина отборът на Баскетболен клуб „Видабаскет“. Втори завършиха състезателите от Спортен клуб „Бъдин – 2016 – джудо“, а трети в класирането се наредиха възпитаниците на Клуба по водни и гребни спортове „Бонония“. Отборите, заели призовите места, получиха награди, осигурени от Министерството на младежта и спорта и Община Видин. Подаръци имаше и за останалите спортни клубове, които се включиха в празника – ФК „Пегас-спорт“, „ДФК – Видин“, ОФК „Бдин-1923“, СК „Радуканови“ и Волейболен клуб „Бдин-Вида“.

Инициативата за провеждане на Европейската седмица на спорта е на Европейската комисия, по Програма „Еразъм +“ и цели да насърчава физическата активност и здравословния начин на живот. За пръв път част от събитията в България е BeActite Tour, като с празника във Видин официално приключи програмата за отбелязване на Европейската седмица на спорта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com