Започна подписването на договорите за подмяна на старите печки във Видин

1439
Започна подписването на договорите за подмяна на старите печки във Видин
Снимка: Община Видин

Във връзка с изпълнението на проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин“, днес стартира подписването на договори с гражданите, които желаят да преминат от отопление на дърва и въглища към по-екологични източници (климатици и котли и камини на пелети) и са одобрени по втората обявена покана. За целта в помещение на партерния етаж на сградата на общинската администрация са обособени три работни места, където заявителите, според предварително изготвения график, идват, за да подпишат своя договор. За първите три часа от кампанията това направиха над 30 видински граждани.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков се увери на място в създадена организация. Той подчерта, че проектът е сложен за изпълнение, особено с оглед на актуалните икономически процеси. „В настоящата тежка ситуация, поскъпването на цената на енергоизточниците кара някои хора да се замислят дали да изберат отопление на пелети или да преминат на ток. Но проектът вече върви. Надявам се, че догодина ще успеем да удовлетворим желанието на одобрените по първата, втората и дори по третата покана, която най-вероятно ще обявим в началото на пролетта, да получат нови отоплителни устройства. Става въпрос за общо над 3000 семейства“, каза д-р Ценков.

Община Видин почете Деня на независимостта

С тържествено издигане на знамето на Република България започна церемонията, с която днес във Видин бе отбелязана една от най-важните д...

Той посочи, че основната цел на проекта е хората да подменят отоплителните си уреди на дърва и въглища с по-екологични, което ще доведе до намаляване на замърсяването на въздуха. Приоритет не само на местно и национално, но и на европейско ниво е борбата с екологичните проблеми и промените в климата и това изисква и промяна в отношението на хората и на институциите към енергийните източници, отбеляза кметът. Повишава се интересът на видинските граждани и към изграждането на фотоволтаични системи, които биха им позволили да станат енергийно независими, каза д-р Ценков и изрази надежда, че в бъдеще ще се разширят възможностите за европейско финансиране и на такъв тип проекти.

Ръководителят на проекта инж. Румен Лилов, началник на отдел „Устройство на територията“ в Община Видин, информира, че около 900 са одобрените заявители по втората покана. Съгласно направения график, в следващите десет дни се очаква те да дойдат, за да подпишат своите договори. Предварително общински служители са се свързали по телефона с всеки заявител и е уточнена датата и часа за подписването, за да се избегне струпването на хора. След 17 октомври гражданите ще могат да получат своя екземпляр от договора, подпечатан и с изходящ номер, от Центъра за административно обслужване.

Напомняме, че подмяната на отоплителни уреди в одобрените по първата покана домакинства, която стартира преди няколко дни, се извършва първо в жилищните комплекси „Гео Милев“, „Вида“, „Крум Бъчваров“, „Васил Левски“, „Христо Ботев“, „Бонония“, както и в централната градска част на Видин. Дейностите се осъществяват по график, уточнен със собствениците на жилищата. Хората, които вече са си закупили дърва и въглища, имат възможност да отложат подмяната за догодина. От 2023 г. демонтирането на старите отоплителни устройства и монтажът на новите екологични уреди ще продължи и в останалите видински квартали, както и в населените места на Общината.

Започнаха Общинските интерактивни игри във Видин

Инициативата се организира от Община Видин и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com