X
 
 

3 март е здравата верига на българския дух, която никога не избрахме да прекъснем

5497 45
photo of 3 март е здравата верига на българския дух, която никога не избрахме да прекъснем
Снимка: iStock/Guliver
Както всеки 3 март, посрещаме и този в сложна и противоречива ситуация. Затънали сме в Гинки, европредседателства, корупционни скандали и на фона на разочарование, насилие, недоимък, политическо отвращение и социално неравенство, се налага за пореден път да си спомним, че има и нещо светло в живота ни - точно тук и точно сега.

От векове на България не й е било лесно. От векове не сме водили скучен, предвидим, безоблачен и уреден живот. Променят се предизвикателствата, пред които се изправяме, променят се и уроците, които трябва да научим. На 3 март обаче, ако успеем да се поспрем и да поемем глътка въздух, може да си дадем сметка, че сме брънка от много дълга и здрава верига, свързваща миналото, настоящето и бъдещето на народа ни.

Спускане с народни носии в Пампорово за 3 март

Скиори и сноубордисти в народни носии ще се спуснат заедно от връх Снежанка по случай 140-тата годишнина от Освобождението на България,...

Във всеки труден момент българите са имали избора да прекъснат тази верига. Имали са избора да се предадат, да избягат, да претопят идентичността и ината си, да се оставят течението да ги отнесе. Защото българският народ е живял във времена на робство, на насилие, на предателства, на войни, на загуби и икономически крах. И нито веднъж не е избрал да прекъсне веригата.

Винаги са се намирали българи, които са знаели, че горчилката трябва да се изпие до дъно, за да можем да започнем начисто. Знаели са, че някой е трябвало да устои на бурята, за да може когато тя премине, да построи наново основите на общия ни живот. Знаели са, че трудностите днес трябва да се преодолеят, за да може утре децата ни и техните деца да живеят по-добре.

И веригата до днес не се е късала, защото винаги е имало българи, готови да се жертват, за да бъде по-светло за тези след тях.

Днес е наш ред. Днес от нас зависи да продължим борбата за България, за да я има утре и да е по-добра и по-подредена за нашите деца. Някога борбата е била на живот и смърт - да воюваш и ако се налага, да умреш за отечеството. Днес не се налага да умираме. Само да живеем. Тук, сега, достойно.

Правителството отпусна 51 000 лв. за концерт за Освобождението

Правителството осигури по бюджета на Министерството на културата 51 000 лв., необходими за провеждането на тържествен концерт по случ...

Светлото бъдеще може и да не дойде за нас. Човешкият живот е прекалено кратък на фона на съдбата на народите. Поробените ни предци и тези, изправяли страната на крака след всяка загубена война, също са знаели, че няма да дочакат красивото бъдеще. Но децата ни имат шанс. И това е достатъчно, поне за мнозина. Милиони българи днес са достойни потомци на Аспарух, на Самуил, на Ботев и Левски, на опълченците на Шипка, защото правят същото - борят се, работят, бунтуват се, когато е нужно и градят една по-добра, по-справедлива и по-чиста България, която да предадат на идните поколения.

Цената е висока, но я плащаме. Защото и наградата е голяма - да свържем достойнството на българския дух с бъдещото величие, на което сме способни.

Затова, заслужено, Честит 3 март, българи!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

45 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 26 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  На 3 и 4 март, в сутрешното си предаване Събуди се Нова телевизия по половин час ни занимава с филм на Л. Бенатова за Мадам и тарифите на нейните проститутки. В Деня на националния празник!!!Когато показвахме самочувствие на силен и велик народ! Вместо да видим, примерно, как празнуват в Смолянско, Разградско, Шуменско! Навсякъде в България!Ние гледахме витрините на бардаци.Кой допусна това??? Мис виж още ›› ля, че телевизията дължи обяснение и извинение на всички българи!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 100 годишния тътен от капитулацията на Русия пред България в Брест Литовск 25 100 годишния тътен от капитулацията на Русия пред България в Брест Литовск преди 1 година Профил на трол?
  По-кръгла от 140-тата годишнина, превърната в основна опорна точка на руското влияние в България след провала на съветския комунизъм по света и у нас и бързо спретната подмяна на сссруската окупация на 9.9 с оруската купация на 3.3 Да си припомним днес как България триумфира в Брест – Литовск, изминавайки за 4 десетилетия пътя от нищо на картата, зачената като “нещо” предварително уговорено тайно виж още ›› от русия да е нелегитимно. НО БЪЛГАРИЯ извоюва сама независимостта си от османски и руски поробители. По ирония на съдбата в Брест – Литовск се онагледяват като пророчество злобните думи на аксаков, изречени срещу Съединението: “Всяко тържество на България е смърт за Русия”. В Брест – Литовск България триумфира пряко над руската капитулация, а Русия претърпя най-голямата катастрофа в своята история.
 • 25.1 преди 1 година Профил на трол?
  В Брест – Литовск България е една от първите държави, които установяват димпломатически отношения с току-що възникналата, макар и за кратко независима от русия Република Украйна. В министерството на външните работи в София на 16 февруари 2018 г. се състоя българско – украинска конференция, посветена на тази 100 годишнина - имаше и руски дипломати с каменни физиономии
  : 2 !
 • с КГБ патриарх от Москва дойде и заплахата от прекъсване на газа 25.2 с КГБ патриарх от Москва дойде и заплахата от прекъсване на газа преди 1 година Профил на трол?
  Стокхолмския арбитражен съд осъди Газпром да заплати 2,6 милиарда долара на Украйна. Москва отказа да изпълни решението на стокхолмския съд, към който сама се обърна да реши спора и отказа да достави вече платени и договорени количества. В Украйна обаче и пълно прекъсване на доставките, ще се отрази до 10% на потреблението. Но за путин 2 седмици преди президентските избори+ санкции+ загиналите в С виж още ›› ирия+ срива на жизнения стандарт и масовото недоволство, вкл. в сферата на сигурност – последствията ще са огромни. Вчера той дрънка с виртуални оръжия уж че плаши Запада да впечатли избирателите си.. Днес обяви пълна газова газова война на Украйна, да си спаси реномето пред тях. Обаче това е изненада само за ‘’българските’’ ‘’политици’’ заради 100% зависимост от идиотите в русия, без никакви алтерантивни договори за маршрути и доставчици. По решение на международен арбитражен съд ние платихме над 600 милиона евро на руснаците, но щом нещата не са в руска полза, решениета не са валидни - поредното изключително тежко предизвикателство пред бълг председателство на ЕС, защото преговорите на снишения любител на чайки и платноходки борисов с енергийния монополист Русия не са му силната страна – то не е като да се целува и прегръща с тоя и оня. А 4 западни компании предложиха през последните 3 год,договори за доставки при извънредни обстоятелства, които с времето можеха и напълно да заместят доставките на русия. И сега сме отново в партер, заради некадърни или яко зависими социопати и национални предатели които са на власт Путин не може да обясни на руския избирател защо всичко около тях се променя в негативна посока като са толкова велики и в частност той
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 24 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  От всичките коментари започвам да си мисля, че ТРЕТИ МАРТ не е национален презник по законодателсво. Вече се превръща в политически или не знам си какъв празник. Жалко, много жалко!
 • българската свобода се роди на 6.9.1885 г. въпреки русия 24.1 българската свобода се роди на 6.9.1885 г. въпреки русия преди 1 година Профил на трол?
  след 3 март 1878 опълчениците създават дружини за защита от руската окупация на България, както свидетелства Симеон Радев в “Строители на нова България” - руската позиция да не бъде допускана голяма българска държава е била т(р)айно договорена с Австро – Унгария в Райхщад още през лятото на 1876 г., преди Цариградската конференция, на която европейските сили, свикани от Великобритания като реакци виж още ›› я на зверствата срещу българите, поставят ултиматум за автономия на българите в границите на Българсщката Екзархия. Берлинския диктат просто легитимира българската държава, но в уговорения осакатен вид - българите сами без русия се опълчват срещу Берлинския диктат - русия се обяви против Съединението на България защото то българите нарушавали Берлинския диктат - по-загрижена е русия за султана и го подстрекава да си върне владичеството над половината от тогавашна България - пак Англия ни спасява и осуетява османското нападение. Днес руснаците пак лъжат, че след войната си с Турция русия напуска България “без да поиска нищо” -“нищото” е Окупационния фонд, чрез който българите плащат поисканото от Русия злато.Лъжат, че са ни "подарили" и Търновската конституция, която е ужас за свръхизостаналата Русия, откъдето по православно-славянска линия валят заклеймяващи оценки за нахалството на българското племе да се сдобие с европейски свободи и права.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Привет от истинските родолюбци българи от Шипка 23 Привет от истинските родолюбци българи от Шипка преди 1 година Профил на трол?
  Ехоооо...ни сме на Шипкааа...и почитаме паметта на всички войни загинали за свободата на България!!!А вие ВИРТУАЛНИ Соросоидни гниди-т.е.джендъри/начело с мухльото Циклоп/ си стоите в къщи голи по ПРАШКИ и чакате нЯкой да ви ОНОДИ ИЗОДЗАДИ!!!ЕВАЛА БЕ ПАТРИОТАРЧЕТА недоклатени...!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 22 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Само АТЛАНТИ/КИ ТУК. НАЧЕЛО С авторката
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • русофилството е злокачествено обезбългаряване на българите 21 русофилството е злокачествено обезбългаряване на българите преди 1 година Профил на трол?
  най-голямата подлост на Русия към България е 1.стопирането на цариградското решение на великите сили за автономия на България в етнически граници като обещава на султана Беломорска Тракия и Македония - 2.измислянето на македонска нация и 3. фалшифициране на историята ни след 1944
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • русофилството е злокачествено обезбългаряване на българите 20 русофилството е злокачествено обезбългаряване на българите преди 1 година Профил на трол?
  най-голямата подлост на Русия към България е 1.стопирането на цариградското решение на великите сили за автономия на България в етнически граници като обещава на султана Беломорска Тракия и Македония - 2.измислянето на македонска нация и 3. фалшифициране на историята ни след 1944
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • сан стефано е да има с какво да се пазари русия 19 сан стефано е да има с какво да се пазари русия преди 1 година Профил на трол?
  Русия иска да възстанови Византия! На нея не й трябва България разположена на Балканите на 220000 кв.км. площ заселена с будни работливи отворени към света българи. Щото нищо няма да остане за руската Византия. А Византия й трябва на Русия да получи дълбочина на историята си дето й липсва. Руски император да седне в Цариград и да веят байраци на величие. Но създадената със султански ферман Българс виж още ›› ка екзархия дава духовна свобода на българите, "птичето Византия" отлита от рамото на руските претенции. Русия в Сан Стефано си урежда нейния въпрос, договорен и със султана и с Австроунгария - смаляването на Българската екзархия до незначителни размери е ясно още преди Сан Стефано и българите се бунтуват, но РУСНАЦИТЕ не ги допускат нито в сан стефано нито в Берлин , въпреки подписките и петициите . Сърбия е малка-белградски санджак, Гърция е само на Пелопонес. Огромната част от Балканите Русия се стреми да останат под османско, за да може да претендира за византийското наследство, т.е. да се разправи само с един противник, да изгони турците далече в Мала Азия , да възстанови Византия и "освободи" Цариград. Успех постига само в първата част, смаляване на територията на Българската екзархия. Другото не й е по силите и до днес - силата на русия е в интригите, демагогията и тайните договорки с всеки срещу всеки
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 100 години от БЪЛГАРСКИЯ 3 МАРТ - ПОКЛОН ПРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙНИ 18 100 години от БЪЛГАРСКИЯ 3 МАРТ - ПОКЛОН ПРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙНИ преди 1 година Профил на трол?
  Грозно е дата като 3 март да се използва не за прослава на ВЕКОВНИТЕ борби на българския народ за освобождение, а за пропаганда на русофилство и разпространие на руските лъжи за България и българите. Това е ЦИНИЗЪМ И ГАВРА С ХИЛЯДИТЕ ПАДНАЛИ ЗА СВОБОДАТА НИ БЪЛГАРИ. Вместо честване на българските национални герои и борби се пропагандира чуждопоклонството към Русия, която целенасочено пречи на те виж още ›› зи борби от времето на "великата" им екатерина - има значими дати в българската история, които заслужават да се знаят, помнят и честват от нас – 24 май, ден на българската!! просвета и култура(пропагандирана според русофилските лъжи като ‘’славянска’’), 6 септември – деня на българското Съединение и 22 септември– деня на независимостта през 1908 г.- 2 непризнати дати само от русия, докато я бихме като маче у дерек и подписа позорното си поражението на 3.3.1918 и руската империя изчезна от картата на света
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ТУК само русофилите трансджендъри - ни българи ни руснаци - русофилистията не прощава 17 ТУК само русофилите трансджендъри - ни българи ни руснаци - русофилистията не прощава преди 1 година Профил на трол?
  Русия не е ОСВОБОДИТЕЛКА !!!! Тя е ОКУПАТОР за своя интерес ! Ако някоя държава плати 32 тона злато на наемна армия (случая с руската окупация) то тази армия има ли право да претендира за чистосърдечен ОСВОБОДИТЕЛ.. !!! Ако си платите на фирма за охрана - тя ОСВОБОДИТЕЛКА ли е и има ли право да се разпорежда с дома ви и с живота Ви !!!
 • СЛАВА НА БЪЛГАРСКИЯ 3.3.1918 - ПОКЛОН ПРЕД ГЕН.КОЛЕВ 17.1 СЛАВА НА БЪЛГАРСКИЯ 3.3.1918 - ПОКЛОН ПРЕД ГЕН.КОЛЕВ преди 1 година Профил на трол?
  след окупацията на България от сссрусия 1944 комунистите обявяват русофилството за държавна доктрина и преследват всяка форма на съпротива против него, като обявяват дори престъплението антисъветизъм. Българските русофили крият азбучната истина, че никой от водачите на българския народ НЕ е пропагандирал русофилство - това е идолопоклонство и слугинаж и води до разцепление и отслабване на българск виж още ›› ата нация. Проруската пропаганда манипулира и взема от българската история само това, което е удобно за пропагандата на руския господар - представя Русия като вечен "благодетел", "защитник" и "покровител" на българите. Ако русофилите можеха да четат за миналото на българския народ, щяха да разберат много грозни истини за своя московски господар и за своя слугинаж. Народният поет Иван Вазов, който също е бил заклет русофил на стари години проумява истината за злокобната целенасочена намеса на русия в историческия път на българите с нейната последователна антибългарска политика. Когато през 1916 г. Русия обявява война на България и нахлува в Добруджа старият заклет русофил пише прочутите стихове против Русия ‘’На руските воини’’, в които пита с основание: О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости? На тези риторични въпроси русофилите нямат отговори. И реагират по русофилски - отричат стиховете на Иван Вазов или ги цензуриратл А тогава целия народ като един е поискал да се върне името СВ СВ КИРИЛ И МЕТОДИ на катедралния храм наречен на кръволока християноубиец александър невски приел исляма заедно с ордата на монголските си господари
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
Последно в Актуално