БСП в загубена битка за неграмотния вот

51602
БСП в загубена битка за неграмотния вот
Снимка: БГНЕС

Трудно е да се гледа как една терминално болна партия се гърчи в предсмъртни вопли. Бихме искали да облекчим агонията на столетница, но безмилостното време й е взело ума, хвърляйки я в непрогледната бездна на деменцията. Колко хубаво би било БСП да се подмлади и реформира, да заприлича на една нормална модерна социалистическа партия от европейски тип, която да не мирише така силно на нафталин. Защото съвременните демокрации по света, свързват "лявото" с прогреса, глобализацията, социалната екпериментация и смелите обществени решения на хиперактивното младо поколение. А нашето БСП търси вдъхновение само в реликвите на комунистическото си минало, в престарелия си беден електорат, както и в ромския вот. Какво бъдеще иска да намери там? И търси ли го въобще?

Политическите лозунги от XIX век, които БСП безрезултатно циркулира през последните години - за социална справедливост, за индустриализация на страната, за даване на работа, за намаляването на цените и увеличаването на заплатите - са толкова изтъркани и кухи, че само потъващият в небитието електорат на партията все още им вярва. Но този вярващ електорат се топи необратимо като пролетен сняг.

Стокхолмският синдром на червените избиратели

Щом БСП е партия на отминаващото поколение - хората, живели при социализма, предимно пенсионерите, дядовците, бабите и застаряващите те...

На парламентарните избори през 1990 година за БСП са гласували почти 2,9 милиона души. На последните избори, през 2013 година, електоратът на социалистите е с 2 милиона души по-малко. Тъжно е да се гледа как дирижираните манифестации и митинги се посещават от трудноподвижни престарели хора. Тъжно е да се гледа как ромският вот, единствено незасегнат от демографската криза в България, е попълнението на оредяващите пенсионерски редици на БСП. Тъжно е, не защото е ромски, а защото е неграмотен. Тъжно е, защото от този вот - купен или манипулиран -все още може да зависи бъдещето на нашите деца. А ако политиците се държаха като отговорни родители, те не биха поверили грижите за децата си на такъв електорат. Но БСП е безотговорен родител.

Доскорошното скандиране на социалистите "Много сме!", също остана е небитието, защото нито са много, нито са умни, нито са вечни. И те го знаят. Показател за паниката в редиците на БСП е агресивното и нерационално поведение на върхушката й през последната година. Отказът от оставка всъщност беше най-голямата саморазрушителна грешка. Тази грешка не само роди АБВ, Бареков и Реформаторския Блок. Тя се превърна в един прекрасен PR за ГЕРБ в България и Европа. Но най-вече тази грешка даде израз на натрупаното народното недоволство, което само тепърва ще има да залива тройната коалиция като приливна вълна. Защото БСП не се учи от грешките си.

Най-голямата заплаха за столетницата, както и за цялото олигархичното задкулисие, в България са умните, образовани и космополитни българи, които с всяка година стават все повече. Тях никой нито може да ги купи, нито да им хвърля прах в очите. Тези хора черпят информация от независими и неподкупни източници и много бързо различават кой за кого пее. Те отдавна са загубили доверие в несвободните монополизирани и полититизирани медии, в небезпристрасни социални агенции за политически прогнози и в самоцензуриращите се журналисти. Те отдавна са разбрали, че царят е гол. И в крайна сметка кой би взел насериозно приказки за свободата на словото в България, ако тази свобода е на нивото на Салвадор, Антигуа и Индия (т.е срамното 78-мо място в световните класации за свободата на медиите)?

Това, което никое задкулисие не можа да предвиди, е информационната сила на социалните медии и че оттам тръгва революцията в информирания вот и съответно в гражданския протест. В остарелите си PR прийоми, БСП едва ли си дава сметка, че 2,8 милиoна българи ползват Facebook. Че 760 000 от тези хора са на възраст между 26 и 35 години, че 500 000 са на възраст между 36 и 45 години и че 660 000 са най-младите гласоподаватели - на възраст 19-25 години. Това прави почти 2 милиона души в най-активната си възраст между 19 и 45 години! Не знам дали олигархията в България осъзнава какво мощно средство са социалните медии за разпространение на информация и организиране на хора. Социалните медии станаха единствената неограничена платформа за изразяване на погнусата и гнева на гражданите от политиците в България. Тези хора никой не може да организира с безплатни кебапчета или автобуси до София. На тях трудно може да се пробутат пари, за да си продадат гласа. Facebook гъмжи от граждански инициативи - срещу правителството, срещу кандидатурата на Пеевски, срещу монополите, срещу корупцията, срещу купуването на гласове, срещу всичко, заради което България не работи. Тези инициативи се финансират и разпространяват със светлинна скорост от самите български граждани. Те показват, че обществото ни е един разбунен кошер от активни и мислещи хора, които се готвят да направят най-неприятната изненада на този парламент и правителство, а тя е да отидат масово да гласуват на евроизборите. Остава да си пожелаем, че ако не можем да стигнем Германия, където гласуват 80% от населението, то поне да се приближим към достойните 60% . Тогава купеният, неграмотен, манипулиран, заплашен и откраднат глас ще се претопи от истинската народна воля.

Станишев бяга от трудни въпроси и обещава управление на всяка цена

Цели три пъти беше попитан днес и точно три пъти не отговори Сергей Станишев на въпроса защо пенсиите са увеличени от това управление ...

Автор: Татяна Кристи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com