Дари пари, спаси министър!

8328
Дари пари, спаси министър!

Едва представен, Бюджет 2013 веднага разбуни духовете. Вкупом започнаха да се изказват какви ли не специалисти по всичкология, сякаш става дума за футбол, а не за финансите на държавата.

Едни казват, че този бюджет е предизборен балон, защото няма откъде да се намерят нужните пари, за да бъде изпълнен. Други твърдят, че е недомислица, понеже заложените приходи са недостатъчни за нормален живот.

При подобни ситуации финансовите министри казват: "Това са реалните възможности." За разлика от псевдоспециалистите ние не можем да кажем отсега дали финансовото предложение на Симеон Дянков за 2013 е наистина реално. Можем обаче за сравнение да хвърлим едно око на Бюджет 2012 г.

Да надникнем първо в даренията. Ама как така, ще кажете вие, та нали за 2012 г. такива приходи в хазната изобщо не са предвидени? Не са, но от отчета на Министерския съвет за първото полугодие става ясно, че правителството е получило от дарения 497 461 лв.

В справката не се разкриват имената на спонсорите на правителството на Република България, но пък съвсем ясно е обяснено какво е накарало дарителите да проявят щедрост: "Даренията са във връзка с изпълняваните проекти от второстепенни разпоредители с бюджетни кредити в системата на Министерския съвет", се казва в отчета.

Някой случайно да (не) разбира нещо? Това кристално ясно обяснение за падналия от небето половин милион на "Дондуков" 1 най-после ще запуши устата на критиците на правителството, на които все им се привижда корупция при раздаването на Европейските проекти.

В тазгодишния бюджет не са залегнали постъпления и от други дарения. Оказва се, че министерствата сякаш не са разчитали много на държавната хазна и затова са заложили в своите планове за 2012 г. приходи от дарения. Те варират от 4300 лева за Министерството на спорта до внушителните 17 милиона (!?) за Министерството на образованието.

Все още не се знае къде, от кого и колко пари са дарени, това ще стане в началото на следващата година. Ние обаче очакваме министерствата да вземат пример от правителството и да дадат също такива точни обяснения за своите дарители, от които на всеки нормален българин веднага да му стане ясно, че нищо не му е ясно.

И все пак, далеч още преди изтичането на 2012-а имаме лидер при получаването на дарения. Само от 1 януари до 30 юни 2012 г. Министерството на вътрешните работи е получило дарения за 4 114 449,73 лева. Когато през 2011 г. избухна скандал за това, че МВР е спонсорирано от частни лица, министър Цветанов преустанови тази практика. МВР обаче продължи да получава дарения. Но вече от кметства, министерства, държавни и общински дружества, фондации и т. н.

Общините Мъглиж и Чирпан например са дарили на регионалните поделения на МВР по едно куче. Това подсеща какъв огромен резерв се крие в Столична община, която само с няколко дарения към МВР може веднъж завинаги да реши проблема с хилядите бездомни кучета в София.

Така че за сведение на критикарите и от самолет се вижда, че ако закъса с приходите, финансист № 1 Симеон Дянков винаги може да разчита на това, че министерства и правителство разполагат с извънбюджетни дарения. Нашето предложение обаче е: нека спонсорството бъде включено като официално перо в Бюджет 2013. Тогава на всички ще бъде ясно колко процента в хазната ще влязат от подаяния и колко от производство (ако въобще има такова).

Само да не ни накарат по някое време нас, данъкоплатците, да започнем да изпращаме и благотворителни есемеси за бюджета или за някое отделно закъсало министерство.


Сергей Трайков
Стършел

Бюджетна и икономическа комисии приеха Бюджет 2013

Депутатите приеха на първо четене в бюджетна и икономическа комисия държавния бюджет за 2013 година, предаде БГНЕС. В бюджетна комисия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com