Ето такъв "приятел" на Европа е Тръмп

4711
Ето такъв "приятел" на Европа е Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Чухме го и в Мюнхен на конференцията по сигурността: европейците винаги можели да разчитат на САЩ. А какво прави Тръмп - налага им наказателни мита. Партньорство и санкции обаче са несъвместими едно с друго, пише Клаус-Дитер Франкенбергер за Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Не беше много отдавна, когато американските пратеници на Мюнхенската конференция по сигурността уверяваха европейските си партньори, че винаги можели да разчитат на САЩ. Но какво прави Доналд Тръмп? Американският президент налага мита за вноса на метали, и мнозина в Европа сега започват да се съмняват в стабилността на трансатлантическите отношения.

Стивън Мнучин ли ще започне да дърпа конците в Белия дом?

След оставката на Гари Кон, Стивън Мнучин има най-голям потенциал да изземе функциите му на главен икономически съветник в Белия дом,...

Тръмп е убеден, че европейците вредят на Америка в областта на търговията и сигурността - при това от години. А най-големият злодей бил Германия, ако вярваме на Тръмп. Той повтаря като мантра това, че Германия изнасяла прекалено много стоки в САЩ и не харчела достатъчно за отбрана. Сега новото е, че той обединява двата сюжета. Националистът Тръмп отдавна е взел Германия на прицел. Ако сега я напада така яростно, че светът дори се уплаши от избухването на търговска война, това си е направо фронтална атака.

Съюзници и съюзници

Сега разбираме какво този президент разбира под съюз: очевидно той дели съюзниците на истински приятели, за които са възможни изключения по въпроса за вносните мита, като една Австралия например, и такива, като Германия, към които не бива да се проявява подобна гъвкавост, защото те не се държали "честно" с Америка.

Много американци смятат за важни германско-американските отношения - за Америка. Но техният президент е на друго мнение. Очевидно той вече си представя как Германия, в пристъп на отчаяние, ще започне да се моли за освобождаване от митата и ще обещае в бъдеще прилежно да изпълнява своите „задължения“. Но Германия не е васал!

Тръмп смята, че постигането на споразумение с КНДР е необходимо за света

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че постигането на споразумение с КНДР е необходимо за целия свят. „Сделката с КНДР се нам...

Призивите да не се тръгва по спиралата на ескалацията, а като начало да бъде сезирана Световната търговска организация (СТО), са правилни. Изгледите, Тръмп да отстъпи, обаче изобщо не са големи.

Не защото Тръмп го иска

Вярно е и друго: от години Вашингтон настоява европейците да започнат да харчат повече за отбрана - своята собствена и на НАТО. Дълго време тези призиви оставаха нечути в Европа, включително в Германия. През изминалите години обаче Германия увеличи разходите си за отбрана и ще трябва да продължи да го прави. Но не защото Тръмп изнудва Берлин, а защото това е и в наш собствен интерес.

Въздухът обаче вече е отровен. Защото партньорството, от една страна, и санкциите и изнудването, от друга, са несъвместими едно с друго.

САЩ обвързаха спорните мита с вноските за НАТО

Съюзниците на САЩ, които искат да избегнат вносните мита върху алуминия и стоманата, одобрени от президента Доналд Тръмп ще трябва да у...

Източник: "Дойче Веле"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com