И на Тръмп са му виновни тези преди него

5408
И на Тръмп са му виновни тези преди него
Снимка: Getty Images

От деня, в който Доналд Тръмп погледна към президентството, се чудех как ще действа от Овалния кабинет след терористична атака. Сега имам своя отговор (бел. ред. - след терористичната атака в Манхатън, извършена от привърженик на "Ислямска държава"). Точно както направи по време на кампанията, той държи други политици отговорни за атаката.

След клането в Орландо през 2016 година (бел. ред. - през юни миналата година десетки хора бяха избити в гей клуб в Орландо) Тръмп веднага обвини президента Барак Обама. "Наистина, президентът ни не знае какво прави. Той ни е провалял и ни е провалял лошо. И под негово ръководство това положение няма да се подобри, само ще се влоши", каза той тогава. Тръмп имаше под ръка за обвнияване и бивш държавен секретар - Хилари Клинтън, който да отговаря за смъртта. "Тежестта е върху Хилари Клинтън да ни каже защо вярва, че имиграцията от тези опасни страни трябва да се увеличи, без да има ефективна система ... за предпазване".

Будителите биха се срамували от Румен Радев

“В други езици такава дума изобщо не съществува. Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна кат...

На 1 ноември сутринта Тръмп имаше шанса да каже на страната как ще работи, за да я направи по-безопасна. Вместо това той се върна към формиране на общественото мнение като направи сенатор от демократите от Ню Йорк (бел. ред. - сенатор Чък Шумър, лидер на демократите в Сената) своя изкупителна жертва след терористичната атака в Манхатън, при която бяха убити 8 и ранени 11 души. "Терористът дойде в нашата страна чрез т.нар. Програма за лотария за разнообразие при визите, прелестта на Чък Шумър. Искам миграционната политика да се основава на заслугите", каза Тръмп. Той атакува остро Шумър няколко минути по-късно с още едно съобщение в Twitter: "Сенатор Чък Шумър помага за внасянето на проблемите на Европа, каза полк. Тони Шафър. Ние ще спрем тази лудост!"

Туитовете на Тръмп разкриват, че той не е модерният колос на властта, като какъвто се изобразява, а е хленчещ, лишен от въображение сочещ с пръст човек, който търси най-евтиния начин да трупа политически точки, използвайки кръвта на жертвите.

Нищо, както научихме, никога не е грешка на президента Тръмп. Военна операция в Нигер или Йемен? Те принадлежат на "неговите генерали". Провалът на неговата законодателна програма? Той оставя задължението на Конгреса. Неговото неумело президентство? То се дължи на "лошите карти“, които според него били раздадени. Неуспехът да се отмени "Обамакеър", "бъркотията" с тавана на дълга и фиаското за забрана на пътуването? Всичко е грешка на някой друг.

Реакцията на Тръмп на убийствата в Манхатън е поредното прехвърляне на вината. Аз не съм фен на Чък Шумър, най-твърдата глава в град, който гъмжи от тях, но като постави убийствата пред вратата на сенатора, Тръмп надмина себе си. Програмата за зелената карта, която Тръмп иска да прекрати, бе подписана през 1990 г. от президента-републиканец Джордж Х. У. Буш, след като мина безпроблемно през двете камари. Ако иска да вземе скалпа на Шумър за подпомагане на закона чрез Конгреса (като член на Камарата на представителите по онова време), справедливостта изисква от него да отиде до Хюстън и да подбере също и стария Буш.

Ще има ли гражданска война в Испания?

Три – толкова пъти се показа слънцето след историческия 27 октомври, когато автономната испанска провинция Каталуния се обяви за ...

Тръмп обаче няма да направи такова нещо, защото е страхлив кавгаджия, който не иска да управлява нищо освен голямата си уста. След терористичната атака в Сан Бернардино през декември 2015 година, той обеща да разкъса небето с гнева си, да стовари ада върху терористите, ако такова нещо се беше случило, когато той е президент. Плановете му бяха толкова свирепи, че не искаше да ги сподели. "Вие не искате да чуете как ще се справя", каза Тръмп, само дето не извади инструменти за измъчване от черна торба, за да демонстрира. "Ще се видя в толкова много проблеми с тях, ще се справим с това безпощадно."

По време на кампанията Тръмп обеща да запази затвора в Гуантанамо действащ, за да го "напълним с някои лоши типове, повярвайте ми, ще го заредим." Днес, когато репортер го попита дали заподозреният в убийствата в Манхатън Сайфула Саипов трябва да бъде изпратен в американския затвор в Гуантанамо, Тръмп се върна в към думите си от кампанията "Да, изпратете го в Гитмо (бел. ред. - съкращението на затвора)". Както звучат обещанията, това е много тръмпистко: Според юристи ще бъде "безпрецедентно" президентът да изпрати американски постоянен жител в Гитмо.

С по-малко въображение от своя идеологически приятел Стив Банън, Тръмп не може да внесе жизненост на теми, които са извън основните като сигурността, страха и отмъщението. Неговият ограничен сценарий, който му е служил през кампанията, се определя от параметрите, маркирани от ругатни и безсмислени бомбастични изрази. Днес той не се обърна към атаката в Манхатън с думи за вдъхновение и противопоставяне на тероризма. Вместо това той излая обичайните си кампанийни осъдителни фрази за възпрепятстване на "политически коректното", за необходимостта "да сме по-умни" по отношение на терористичния проблем и за необходимостта от "бърза" и "силна справедливост", която да замени "обекта за подигравки" и "посмешище", каквато е нашата съдебна система е в наши дни.

Но всичко, което говореше Тръмп, беше предназначено да изглежда като действие. А всъщност видяхме един слаб мъж, искащ да изглежда силен.

Ракка и Мосул не са краят – ИД си е заплаха

Дълго време светът наричаше сирийския град Ракка "столица на Ислямска държава". Това се промени. След три години под контрол на групиро...

Автор: Джак Шафър, Politico/БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com