Инсинуации, мантри и решения: Митът, че тясната специализация е ключ към ефективността

2955
Инсинуации, мантри и решения: Митът, че тясната специализация е ключ към ефективността
Снимка: iStock/Guliver

Публикуваме поредицата "Инсинуации, мантри и решения" на доц. Анастас Кехайов - български учен с международен опит в областта на мениджмънта и инженерните науки. Текстът на Кехайов е програмен - тоест неговата цел е систематично да посочи най-популярните заблуди, от които страдаме, както и да предложи адекватни решения, с които да ги преодолеем.

Анализът на доц. Кехайов е съставен от коментари върху 12 инсинуации, 12 мантри и 12 решения. Тъй като става дума за дълъг и обстоен материал, ще представим идеите му в 12 поредни статии. Всички предишни може да намерите в рубриката гледна точка на Actualno.com

Ето и седмия текст.

Мантра 7. Тясната специализация е ключ към ефективността

Това е било вярно, но в предишните времена на едросерийно и масово производство. Тогава ефективността, по-точно – производителността, се е търсела чрез накъсване на работата в отделни и простички за изпълнение операции и в изпълнението им от ниско квалифициран и съответно евтино заплатен, но специализиран в отделните операции персонал. Тогава тясната специализация са я считали за предимство и я ценяли високо.

Даже и сега ще чуем да се казва, че германските работници и инженери са ефикасни, защото са тясно специализирани, всеки си знае мястото и не раздава акъли на другите.

Да, вярно е, че тясно специализираната работа е ефикасна, но надали тя е и ефективна.

Глобална тенденция е едросерийното и масовото производство от година на година да си заминават безвъзвратно в миналото и да не се възвърнат никога. В днешния свят на постоянно нарастваща диверсификация на продуктите и с бързия преход на световния търговски обмен към все по-къси серии и все по-къси срокове на доставка има нужда от нова философия на организация на производството, при която един човек познава и владее всички или поне една голяма част от операциите по създаването на продуктите.

Тясната специализация вече не е ключ към ефективността. При днешните условия, а и в бъдеще, истинският ключ към ефективността е разностранната квалификация на широко профилните и многофункционални мениджъри, специалисти и изпълнители. Това е днешното предизвикателство към образователните системи и към системите за квалификация и преквалификация. Те все повече изостават от нуждите на бизнеса.

 

Мантра 8. Социалното подпомагане е водеща функция на държавата

Има разлика между социално подпомагане и социални придобивки. Чрез социалното подпомагане (социална помощ, социална грижа, социален патронаж) се компенсират и допълват ниските или нулеви доходи на социално слабите хора – бедни пенсионери, безимотни, безработни, бездомни, хронично болни, неравнопоставени и други такива. Социалните придобивки, това е цялостно или частично покриване на някои разходи за образование, здраве, транспорт, комунални услуги, благоустройство и други елементи на качеството на живота. Това облекчава разходите на хората и улеснява техния живот.

Не е широко разпространена практика социалните помощи да се изплащат във вид на „социални заплати“ за реално положен обществено полезен труд, бил той в чистотата, в селищното благоустрояване, в кантонерството, в общинските предприятия и другаде.

Социалните помощи и придобивки са задачи на държавата, но по-важна нейна задача е да направи така, че да намали нуждите от социални помощи и да спести разходите за тях чрез стабилизирана заетост и по-високи трудови доходи. Така спестените разходи за социални помощи ще може да се пренасочат към разходи за социални придобивки.

Министерството на труда и социалната политика няма задача да стабилизира заетостта и да повишава доходите от труд. Това е задача на Министерството на икономиката и на отрасловите министерства. МТСП е ведомството с може би най-голям бюджет, но това е компенсационен бюджет, който покрива проблеми, породени от сбъркани политики на други институции, от които зависи да няма безработни, трудът да е равнопоставен на капитала, условията на труд да не разболяват и осакатяват, пенсионерите да се радват на достоен живот, да са добре обгрижени хората в неравностойно положение...

Апетитна дъвка е темата за социалните функции на държавата. Но тя е безпредметна, ако продължим да игнорираме, че социалната държава е продукт на богатата държава.

Задача на държавата е така да насочи социалната си функция, че да намали нуждите от социални помощи, за да поема все по-значими разходи за социални придобивки. Иначе, втренчени в социалните помощи, раждаме омагьосан кръг нуждите от тях да растат постоянно и невъзвратимо. Крайно време е да разсечем този омагьосан кръг.

 

Мантра 9. Пенсионната система е недофинансирана

При тази застаряваща възрастова структура на населението, при този безплоден флирт с работодатели и синдикати за увеличаване на пенсионната възраст и за размерите и праговете на пенсионните осигуровки, при тоя необятно голям сив пазар на труда и при пълната липса на доверие в справедливостта на пенсионната система няма как нейните постъпления да й покриват разходите, ако няма дофинансиране от държавния бюджет. Отделно от това държавният бюджет допълва ниските пенсии чрез социални помощи.

Бъдещият пенсионер все още няма доверие в допълнителното пенсионно осигуряване. Влагането на пари в срочни депозити и осигуровки не гарантира стойността на парите. Няма и развита култура на лично инвестиране в акции с очакване на дивиденти от тях.

Темата за недофинансираната пенсионна система е бездънна каца за глаголстване. Тя дава простор да се демонстрира грижа към ближния, но бави нужните радикални решения, а те са болезнени и тук има риск за охлаждане на горещата народна любов.

 

За автора

Доц. Анастас Кехайов има над 50 годишен опит в обучението и подпомагането на топ мениджмънта на повече от 800 български и международни фирми.

Инженер по Автоматика и телемеханика. Има дългосрочни специализации и стажове по Макропрогнозиране и програмно целево планиране в IIAP Париж и Информатизация на административни системи в CEPIA Роканкур.

Докторат по Теория на запасите и доцентура по Стратегическо управление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Ще стане ли по-лошо: как се променя климатът в Гърция

В Япония: Има ли "турбо рак" от ваксините срещу Ковид-19? Проверка на фактите

Украйна: западни оръжия срещу цели в Русия?

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com