Кой би вярвал на такава полиция?

9812
Кой би вярвал на такава полиция?

Според обобщени данни за миналата година България е една от страните с най-малко доверие в полицията, а проучване от средата на 2017 г. показва, че едва 26% от българите одобряват дейността на органите на реда.

У нас масово престъпления не се докладват и реалните им измерения са в пъти по-големи от регистрираните от МВР, защото хората просто не смятат, че има смисъл да се обръщат към полицията.

Задържаха четирима полицаи - редовно крадяли гориво

В Павликени са задържани четирима полицаи са задържани заради системни кражби на гориво. Масовите арести са започнали рано тази сутрин...

От своя страна МВР като че ли полага много усилия, за да затвърди това мнение. Проблемът с "гнилите ябълки" в системата става все по-очевиден.

На 20 ноември стана ясно, че са задържали хасковски полицай, който е бил хванат да кара пиян с 3,39 промила алкохол. По-късно обаче се оказа, че нарушителят е бил пуснат, защото има високо кръвно!

Седмица по-късно в Павликени арестуваха полицаи заради системни кражби на гориво от служебни автомобили. Сред заснетите крадци е шефът на пожарната, командирът на отделението и началникът на полицейския участък на Сухиндол. Естествено, в последствие те бяха пуснати от ареста.

В Стражица пък се оказа, че двама служители на Районното полицейско управление били част от организирана престъпна група за разпространение на наркотици, като в продължение на 2 години полицаите са осигурявали чадър и са предупреждавали местни дилърите кога ще има акции.

А в началото на ноември двама полицаи баха арестувани заради кражби - единият на яке в мол, а другият - на дърва за огрев.

Двама полицаи в Стражица от години осигурявали чадър над наркодилъри

Двама служители на Районното полицейско управление в Стражица са в ареста като част от организирана престъпна група за разпространение ...

Какво доверие може да има към полицаи, които крадат, които са корумпирани, които не спазват законите, които покровителстват престъпници? Всеки път, когато подобен казус излезе наяве, обществото е все по-малко склонно да подкрепи служителите на МВР в упоритите им протести с искания за по-високи заплати. Разбираем е гневът на мнозина, че е несправедливо данъкоплатците да издържат една цяла система, която не просто не работи, а нарушава собствените си правила воглаве с българските закони.

Липсата на воля за реформа и ефективност е другият голям проблем по отношение на липсващото доверие в полицията.

Отново по последни данни, годишно се разкриват по-малко от половината престъпления.

Казус от последните дни са нелегалните таксита, които издават медицински бележки вместо касови бонове и возят на изключително завишени тарифи. Нарушителите бяха заснети от телевизионен екип, но от полицията се оправдаха, че не са взели мерки срещу мнимите таксиметрови шофьори, които по никакъв начин не се крият на Летище "София", защото било "изключително трудно" тези нарушения да бъдат установени. Директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация” дори се поскара на репортерката, направила скритата камера, че по време на разследването си не е сигнализирала полицията, тъй като иначе те нямало как да знаят за проблема.

Така се създава усещането, че полицията разчита ние, обикновените граждани, да ѝ вършим работата и ако нещо не е разкрито, то по презумпция е защото никой не е подал сигнал. В хода на дискусията около случая с такситата беше споменато, че измамниците могат да бъдат заловени чрез акция с таен клиент, но така и не стана ясно защо полицията не си е направила труда да ползва този метод.

Арестуваха полицаи - единият крал яке в мол, другият - дърва за огрев

Двама полицаи са били арестувани снощи заради кражби - единият на яке в мол, а другият - на дърва за огрев. Първият е хванат в мола на...

За пореден път МВР трябва да е наясно, че обществените нагласи са в посока на обществения договор - ние плащаме и се отказваме от определени свободи, но в замяна на това институцията, която издържаме, трябва да бъде проактивна, да ни защитава, да пази реда и да съблюдава законите. И когато това не се случва, за всички ни остава чувството, че сме излъгани и че сме ощетената страна.

Ето защо ако МВР иска повече солидарност от страна на българския народ, най-накрая трябва да започне да изпълнява своята част от договора.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com