КОЙ не иска да се разплете сагата "Белене"

5980
КОЙ не иска да се разплете сагата "Белене"
Снимка: БГНЕС

Вчера, 12 октомври, Народното събрание трябваше да разгледа искането на депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ да бъде създадена временна анкетна комисия, която да потърси виновникът за потъналите милиони в АЕЦ "Белене".

Изненадващо обаче депутатите се разпуснаха във ваканция, която не беше предвидена. Точно преди да се разгледа точката за временната комисия. Случайност? Да-да, ама не.

Това трябваше да е втората подобна анкетна комисия, след сформираната при първото управление на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание. Тя бе създадена през октомври 2012 г., за да разследва детайлно свършеното по проекта за последните десет години. На нейните заседания бяха привиквани бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, по време на чието управление бе проведен търгът за строежа на АЕЦ "Белене", бе подписано споразумението с руската "Атомстройекспрот" (АСЕ) и бе поръчано оборудването, за което НЕК към момента е платила над 1 млрд. лв. и предстои да даде още близо 1.2 млрд. лв. по арбитражното дело с АСЕ. Тази анкетна комисия обаче не можа да излезе с доклад за работата си, заради оставката на тогавашното правителство на ГЕРБ. Сега енергийният министър Теменужка Петкова посочи точно имената на Велков и Папазян в сагата, обвинявайки ги, че са подписали договор за двата реактора за АЕЦ "Белене" без действащ договор за изграждане на централата и без решение на УС на НЕК.

Интересно, сякаш постоянно някой пречи на тази комисия да си свърши работата.

Комисия в НС ще търси кой е виновен за потъналите милиони в АЕЦ "Белене"

Депутати от ГЕРБ, ПФ, РБ и "БДЦ – Народен съюз" внесоха днес в деловодството на НС предложение за създаване на временна анкетна к...

Не е тайна за никого, че "Белене" е наръчник на корупцията в България. И тази комисия трябва не само да разследва злоупотреби, каквито със сигурност ще излязат наяве, а да се покаже на данъкоплатеца какво точно се е случило. А когато го стори, да се стигне до съд - първо за господата Папазян и Велков, а те да вземат да се разприказват как така отидоха да си поръчат реактори за 600 млн. евро ей така, сам-самички. Да-да, ама не!

Онова, което трябва сега да се направи, е сериозно обществено разследване, което да информира за процеса на взимане на решения за големи инфраструктурни проекти, както в енергетиката, така и в други сфери. Защото парите, хвърлени за този гьол, както го нарече Борисов, са над 2 милиарда лева. Ако към тях добавим лихви, пропуснати ползи, референдум, забавена и още несъществуваща национална енергийна стратегия и други трудно изчислим вложени ресурси и пропуснати ползи, сумата може да се окаже значително по-голяма. На всички е ясно, че тези пари можеха да отидат за саниране на хиляди жилища, което щеше да спести енергия от половин ядрен реактор.

КОЙ обаче не не иска истината и се страхува от нея? Хората, които разрешиха "Белене"? Които поръчаха реактори без договор и без пари? Които казаха на Папазян и Велков да подписват, за да приберат пари под масата за себе си? Не аз, комисията трябваше да даде тези отговори. Дано доживеем да я видим работеща.

Автор: Ивайло Анев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com