X
 
 

Пиклива работа

5406 0
Пиклива работа
Снимка: Pixabay
От четири дни насам една от водещите новини в България е случаят с младеж от Пловдив, като според властите въпросното момче е било повлияно от вербовчик на "Ислямска държава" да се опита да направи самоделна бомба и да извърши атентат.

Каква е пълната истина е възможно да бъде разбрано чак след време – когато бъде завършена работата по случая от властите и то само ако установеното бъде разсекретено едно към едно. И именно това прави още по-гнусен начинът на отразяване на случая от една конкретна медия – Агенция ПИК!

Противно на общоприетата практика да се говори принципно, ще говоря с имена. Защото случаят е абсолютно частно действие, с ясно съзнание за преследване на рейтинг и няма какво да си говорим принципно. За никакъв обществен интерес не става въпрос тук – това е моето категорично мнение.

Да пуснеш трите имена на момчето, снимки на фирмата на баща му и то след като явно всички възможни институции предупредиха, че ситуацията е много деликатна, е абсолютно безотговорно поведение. Да говориш как имало други родители, други ученици и те били също важни, пък е явна форма на извъртане. Защото поведението тук е сякаш ПИК знае всичко по случая. Не, не знае – знае достатъчно, за да направи сензация, но изобщо не знае дали това момче действително е било готово да взриви бомба или е било на вълна "искам да видя какво ще стане" т.е. все още не крайна фаза на фанатизъм. А може да има и различно психилогическо състояние извън фанатизъм и любопитство, може да е огромна смесица от мисли и чувства, която дори експерти трудно биха разбрали за по-дълъг период от време, да не говорим за няколко дни, за да окажат помощ. Знаят само момчето, близките му и психолозите, които им помагат.

Стратегическите грешки в превода!

Facebook истерията относно Стратегията на децата няма начин да не е поне стигнала до вас. Не за друго, а защото ползвате Facebook &ndas...

Но ПИК знае друго – знае, че трябва да изкара всичко най-най-най, което да погъделичка воайора в обществото, та да донесе активи в плюс. С вечното оправдание – обществото трябва да знае!

Общественият интерес не значи всичко на тезгяха. Има теми, случаи и истории, при които е нужно първо експертите да поработят и да помогнат. В тези случаи не е нужно сульо и пульо да се меси – защото не разбира и защото се прави, че не разбира. По-опасното в случая е, че може да навреди. Защото дали едно объркано момче, забъркало се с джихадисти, в крайна сметка няма да бъде провокирано и тласнато към действия, които да имат страшни последици?

В ПИК да не си мислят, че морето е до колене. Ето, сега "Телеграф" се жалва за свободата на медиите, предната седмица беше Канал 3 – когато дойде лично до тях. Само че никой няма да съчувства и помага, когато знае какво става щом не е лично, а за "обществения интерес". И е крайно време при такива като ПИК да се прилага едно доказано от хилядолетия наказание - низвергване!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители