Пиклива работа

6129
Пиклива работа
Снимка: Pixabay

От четири дни насам една от водещите новини в България е случаят с младеж от Пловдив, като според властите въпросното момче е било повлияно от вербовчик на "Ислямска държава" да се опита да направи самоделна бомба и да извърши атентат.

Каква е пълната истина е възможно да бъде разбрано чак след време – когато бъде завършена работата по случая от властите и то само ако установеното бъде разсекретено едно към едно. И именно това прави още по-гнусен начинът на отразяване на случая от една конкретна медия – Агенция ПИК!

Противно на общоприетата практика да се говори принципно, ще говоря с имена. Защото случаят е абсолютно частно действие, с ясно съзнание за преследване на рейтинг и няма какво да си говорим принципно. За никакъв обществен интерес не става въпрос тук – това е моето категорично мнение.

Да пуснеш трите имена на момчето, снимки на фирмата на баща му и то след като явно всички възможни институции предупредиха, че ситуацията е много деликатна, е абсолютно безотговорно поведение. Да говориш как имало други родители, други ученици и те били също важни, пък е явна форма на извъртане. Защото поведението тук е сякаш ПИК знае всичко по случая. Не, не знае – знае достатъчно, за да направи сензация, но изобщо не знае дали това момче действително е било готово да взриви бомба или е било на вълна "искам да видя какво ще стане" т.е. все още не крайна фаза на фанатизъм. А може да има и различно психилогическо състояние извън фанатизъм и любопитство, може да е огромна смесица от мисли и чувства, която дори експерти трудно биха разбрали за по-дълъг период от време, да не говорим за няколко дни, за да окажат помощ. Знаят само момчето, близките му и психолозите, които им помагат.

Стратегическите грешки в превода!

Facebook истерията относно Стратегията на децата няма начин да не е поне стигнала до вас. Не за друго, а защото ползвате Facebook &ndas...

Но ПИК знае друго – знае, че трябва да изкара всичко най-най-най, което да погъделичка воайора в обществото, та да донесе активи в плюс. С вечното оправдание – обществото трябва да знае!

Общественият интерес не значи всичко на тезгяха. Има теми, случаи и истории, при които е нужно първо експертите да поработят и да помогнат. В тези случаи не е нужно сульо и пульо да се меси – защото не разбира и защото се прави, че не разбира. По-опасното в случая е, че може да навреди. Защото дали едно объркано момче, забъркало се с джихадисти, в крайна сметка няма да бъде провокирано и тласнато към действия, които да имат страшни последици?

В ПИК да не си мислят, че морето е до колене. Ето, сега "Телеграф" се жалва за свободата на медиите, предната седмица беше Канал 3 – когато дойде лично до тях. Само че никой няма да съчувства и помага, когато знае какво става щом не е лично, а за "обществения интерес". И е крайно време при такива като ПИК да се прилага едно доказано от хилядолетия наказание - низвергване!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

В Япония: Има ли "турбо рак" от ваксините срещу Ковид-19? Проверка на фактите

Украйна: западни оръжия срещу цели в Русия?

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com