Слави Трифонов и "вирусите", които атакуват България

9510
Слави Трифонов и "вирусите", които атакуват България
Снимка: БГНЕС

Слави Трифонов е подбрал момента идеално: хората ги е страх и от коронавируса, и от бежанците, които искали да нахлуят в България. Шоуменът не би изпуснал такава "златна жилка", отбелязва анализаторът Петър Чолаков в коментар за Deutsche Welle.

С думите си, че „вирусът на бежанците” е „много, много по-страшен от коронавируса”, Слави Трифонов цопна с двата крака в патриотичното блато. Той отдавна е заявил интерес към този сегмент на политическия пазар. Сега обаче Слави действа агресивно, загребва алармистки, мощно и безцеремонно в ловните полета на „патриотите”.

Моментът е подбран отлично, за да се употребят няколко неща. Първото е повишената обществена чувствителност към настъплението на вируса, изригнал в Далечния изток, който полази и Стария континент.

Второто е националният празник 3 март. Нима на тази дата един истински патриот трябва да замълчи смирено? Слави смята, че е редно точно обратното: да удари с юмрук по масата във виртуалната информационна кръчма, да изправи гордо снага и да си каже приказката без да си поплюва.

В "патриотичната ниша"

По-широкият контекст е електоралното пространство, освободено от „Атака” и НФСБ, които бяха задушени в прегръдките на ГЕРБ, и бавно, но сигурно сварени - като жабоци на политическия котлон.

Патриотичната ниша има електорален потенциал от около 15%. Защо да се харизва цялата тази „златна жилка” на ВМРО, например, или пък на огладнялата БСП?

Г-н Трифонов „музицира” не само в същата тоналност, а използва и същите композиционни похвати, стилистични елементи и украшения, с които ветераните в патриотичния жанр като „Атака” отдавна се опитват да съблазняват хората. Но реториката на шоумена политик наподобява не по-малко на апокалиптичните напеви, белязали „анти-истанбулския” патос на БСП. И също като г-жа Нинова, например, Слави захранва своята аудитория с „положителния” пример на Орбанова Унгария.

Изобщо много станаха клонингите на унгарския президент у нас: един вече шества по сцената, пременен в пола, сега се задава друг с музикални възможности... Само че и тук Слави далеч не е първопроходец. Не сме забравили за Жорж Ганчев, както и за телевизионния водещ Николай Бареков, преобразил се в политик-консерватор и патриот.

И други печелят от "чалга патриотизма"

През 1997 г. тогавашните съратници на г-н Трифонов Любен Дилов-син и Петър Курумбашев вградиха сенките си в движение „Гергьовден”. След провалената кандидатура на Петър Стоянов за втори президентски мандат през 2001 година, г-н Курумбашев напусна формацията (като по-късно стана депутат от БСП и евродепутат), а постепенно г-н Дилов и г-н Трифонов поеха по различни пътища.

През 2014 партия „Гергьовден”, заедно с ВМРО, обаче застана под крилото на „България без цензура”. А днес ТВ 7/8 се помещава в сградата на фалиралата ТВ7. Всичко опира до сърцевината на медийния проект на Слави, която можем да определим най-общо като „чалга патриотизъм”. Този вид патриотизъм произведе както „Гергьовден”, така и по-младите му сестрички „Няма такава държава” (която се оказа мъртвородена) и „Има такъв народ”.

Да се върнем на реториката. Досега врагът, посочван от шоумена и неговите сподвижници, беше управлението на ГЕРБ. Сега е добавен и още един - вероломен и дори вирулентен. Това е фантомът на бежанеца, който, „заплашва живота на гражданите”.

Тошко Йорданов пред Actualno.com: Когато му отърва, Радев е президент на българите

Какво предстои пред партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, ще се реализират ли точките от националния референдум, ка...

Новите врагове на България

Обясняват ни, че двата вражески образа застрашават Отечеството едновременно: нима трябва да чакаме премиерът Борисов да се договори за нещо с Ердоган, пита патетично Слави и си отговаря сам: „Супермен" и „Батман" не съществуват, „оградата е пробита”, а начело на държавата стоят „страхливи и некомпетентни хора”.

Да, кадровата политика на ГЕРБ е една от пословичните слабости на партията. Но българските власти направиха поне едно: огромната част от бежанците заобикалят нашата страна, освен всичко друго и заради страх: знаят, че са силно нежелани. Някои дори вярват, че българите ще ги посрещнат на границата с „истински куршуми”.

Дали обаче тази „репутация” е повод за национална гордост?

Да, сред бежанците наистина има мнозина, които не са от Сирия. Със сигурност има и „трудови мигранти”. Редно ли е обаче всички тези човешки същества, които търсят спасение, бягайки от едни от най-изстрадалите кътчета на планетата, да бъдат наричани „вирус” и сравнявани с причинителя на задаващата се глобална пандемия?

Слави: С решението да не плаща наем на офиси в НДК, ГЕРБ ще спести 700 000 лв.

Правителството е решило да подари на ГЕРБ офиси на два етажа в малкото НДК за период от 10 години. Това пише Слави Трифонов в своята Fa...

Добра или зла, реториката на лидера на „Има такъв народ” може би ще му свърши работа. Слави има шанс да успее в онова, в което БСП се провалиха: в привличането на значителна част от „патриотично настроените” избиратели.

Какво може да постигне Слави?

Що се отнася до партньорите, малко вероятно е шоуменът да се спогоди със Столетницата. Изглежда, че поне за част от екипа му, които се определят като демократи, това е равносилно на „кръвосмешение” с „комунистите”. Но г-н Трифонов може да намери не само съперници, а и идейни събратя в лицето на „патриотичните формации”. Дали в следващия парламент към патериците на ГЕРБ няма да се наредят и „хъшовете”?

На Националния празник 3 март да се запитаме: трябват ли ни подобни демонстрации на чалга патриотизъм? Това ли е лекарството, от което България се нуждае? Това ли търсим - подпалвачи на страхове, които противопоставят човеците едни на други?

Още по темата четете в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com