Три въпроса, на които Кирил Петков даде странни отговори

14152
Три въпроса, на които Кирил Петков даде странни отговори
Снимка: БГНЕС

В някои случаи странността в изказа на министър-председателя може да се отдаде на неумелия начин, по който говори и, за съжаление, общо взето, мисли. В други обаче под словесните грешки прозират интересни изводи. Ето някои въпроса, които възникват след гостуването му в "Лице в лице".

1. "ГЕРБ може, но без Борисов"

Имаше моменти, в които подобна позиция се чуваше от "Демократична България"; позиция, която е толкова безсмислена, че заслужава да й се обърне специално внимание. Петков заяви пред Ризова следното: "Не можем да работим с ГЕРБ, когато отзад стои Бойко Борисов и пуши пура. И не можем да работим с ДПС, когато г-н Пеевски стои на предна линия". Тази позиция внушава някакво много странна идея - че, представете си, Борисов фасадно се оттегля от ГЕРБ, започваме да го наричаме така, както го наричахме навремето - "неформалния лидер на ГЕРБ", появите му по пресконференции намаляват чувствително и в един момент изчезва от прожекторите по същия по начин, по който отдавна привидно изчезна Доган. Един път в годината Борисов се появява някъде и също като Доган, пише нещо - есе, книга, мемоари, проникновени работи (вероятно ги пише Дилов, той ги умее тия работи). Тогава "Продължаваме промяната" с облекчена въздишка, че Борисов вече го няма, приема ГЕРБ във властта, разчитайки на някаква фундаментална наивност, която ни кара да вярваме, че щом Борисов е в сянка, ГЕРБ вече е на други хора - нови, морални, свеж, обновителен рестарт. Същото личи в примера на Петков за Пеевски. Налага се да си представим, че Пеевски се оттегля от, както се казва "голямата политика", и... ние започваме работа с ДПС? 

2. "Слави играе националистическата карта"

Въпреки, че в тестето по популизъм тази карта винаги е била най-силната; а умели и неумели покер играчи я използват редовно, в случая със Северна Македония все пак има и нещо много очевидно - това е националистическа карта, която обаче е фактологичната карта. Петков с гордост заяви, че има напредък и първата междуправителствена конференция ще започне едва след като в РСМ променят конституцията и българите бъдат вписани като малцинство. Само че това винаги е било най-лесното и изпълнимо условие от ветото; Ризова му намекна, че основният проблем остават учебниците по история, представянето на българите като "татаро-фашистки окупатори" и многобройните присвоявания на исторически личности и събития. Отново да подчертая: това е фактологичен проблем. В продължение на повече от две години ние непрекъснато говорим за важността за фактите, силата на фактите, за това, че към фактите няма различни "гледни точки" и въобще какъвто и политически наратив да развиваш, бъди свръхвнимателен към това той да стои върху здрава основа, върху факти. Каква "националистическа карта" тогава? 

3. За нас има червена линия - "нулевата корупция"

Петков изглежда сравнително убедителен по отношение на конфликта с Караджов за разплащания със строителни фирми, към които той самия има резерви и съмнения; тепърва ще става ясно. Но да оставим това настрана; премиерът каза нещо твърде комично: че това нямало как да се случи, понеже в "Продължаваме промяната" се изповядва идеята за "нулева корупция" и тя е червената линия, която никой не трябва да престъпва. Смешното в тази позиция е, че тя ни внушава как корупцията вече е нулева, стои хубаво занулена за шестте месеца власт, и оттук насетне всички усилия ще са насочени към това да я задържим да не се вдига над нулата. Разбира се, няма нищо такова - корупцията би могла да е нулева само при демонтирането на корупцията, създадена от ГЕРБ; демонтиране, по отношение на което, както вече писахме, нищо особено не се случи.

Но може би ще е достатъчно Борисов просто да спре да "пуши пура" и вече да не стои зад партията? Да, ще е достатъчно. След онзи великолепен арест с тежки последствия и могъщо стоварена справедливост, всичко, изглежда, е наред. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com