Украйна - цената на международното разделение

66595
Украйна - цената на международното разделение
Снимка: Getty Images/Guliver

С всичката информация, идваща от Украйна, Русия, САЩ и различните европейски държави, с взаимните обвинения, със спекулациите и с истеричния език на някои анализатори е доста трудно да се видят дългосрочните тенденции на това какво всъщност става в Украйна. Но лично аз вярвам, че няма начин да се предвидят възможните изходи от цялата ситуация там, освен ако не се вземат под внимание историческите, географските, политическите и психологическите фактори, които играят главна роля във всички събития в региона.

Гледната точка, защитавана от повечето медии, независимо дали са руски, украински или западни, е в посока кой ще „спечели или загуби Украйна”. По мое мнение това е фундаментално грешна постановка. Тук не мога да не припомня безсмъртната реплика на опосума Пого, мъдрият герой на великия Уолт Кели: „Срещнахме врага и това сме ние”. Истината е, че Украйна е държава, но не е нация – все още не. В 22-годишната си история на независимост Украйна все още не е намерила един лидер, който да обедини всички граждани в държавата и да им покаже пътя към „украинското самосъзнание”. Да, Русия се намесва, но не руската намеса създаде разделението в украинското общество, а начинът, по който е създадена самата Украйна – със закърпване на различни земи и общества, които невинаги са били съвместими. И за капак тук се намесва постсъветското наследство.

Обама е предложил на Путин път за излизане от украинската криза

Засилена дипломатическа активност за разрешаване на кризата в Украйна. За днес е насрочен извънреден съвет НАТО-Русия. Очаква се Европ...

Втората грешка, която хората масово правят при конфликти като този в Украйна, е, че дадено правителство възприема и прилага определена политика, защото тя е в интерес на държавата. Истината е, че често политиките се правят от емоционални лидери, които се чувстват предизвикани от своите политически опоненти и съответно резултатът от дадена политика е по-вероятно да е непродуктивен и да е срещу реалния интерес на страната.

Факти:

1. Сегашната територия на Украйна е формирана не от украинците, а от външни фактори. Тя е факт след края на Втората световна война и да се мисли за нея като едно цяло е абсурд. В състава на Украйна влизат територии от Полша и Чехословакия, анексирани от Сталин, както и рускоговорящият Крим, който е бил даден на Украйна от Никита Хрушчов като опит за заздравяване на СССР. И е показателно, че Севастопол си остава на подчинението на Москва, а не на Киев и след разпадането на СССР. А Крим е считан за неразривна част от Руската империя още от XVIII-ти век, когато Екатерина Велика го завладява.

2. Смесването в едно на хора с различни езици и с доста различна историческа памет е предопределило сегашното разделение. А това разделение не е толкова ясно видимо, както да речем между Чехия и Словакия. Ако погледнем провинция Галиция, която обхваща Лвовска, Ивано-Франковска и Тернополска област в Украйна, както и Полша и я сравним с Донбас и Крим на юг и изток, ще видим различията, но те изпъкват постепенно, без рязка граница – и няма как да бъде взет молив и да бъде начертана такава по картата. И Галиция, и Донбас плюс Крим могат да претендират за Киев.

3. Заради своето географско разположение и своята история, както и заради икономическата си структура, няма начин Украйна да просперира и да стане истински обединена държава, освен ако не поддържа приятелски или най-малкото неутрални връзки с Русия.

Обама: Путин не може да заблуди никого за действията си в Крим

Американският президент Барак Обама заяви, че обосновката на стопанина на Кремъл Владимир Путин относно нахлуването му в Крим "не заб...

4. Русия, както всяка друга държава и особено Велика сила, е крайно чувствителна спрямо военна активност на чужди сили покрай границите ѝ. Москва отдавна показа, че ще стори всичко по силите си, за да не допусне Украйна в НАТО. А всъщност повечето украинци не искат държавата им да влиза в Алианса. И въпреки това членството на Украйна в НАТО беше декларирано като цел от предишния американски президент – Джордж Буш-младши.

5. Русия може да е толерантна към по-тясна симбиоза Украйна – ЕС само докато налице са три условия – връзката между Киев и Брюксел не се гради на антируска основа; на рускоговорящите граждани на Украйна се гарантира социално, културно и лингвистично равенство с украинците; и постепенната икономическа интеграция на Украйна в ЕС не доведе до членство на Киев в НАТО

6. Досега украинските националисти от западната част на страната не желаят да се съобразят с нито едно от условията на Русия за европейско бъдеще на Украйна, а САЩ ги окуражават и дори по-лошо – провеждат такава политика спрямо тях, че Русия се дразни допълнително и Москва не приема по никакъв начин украинския национализъм.

Всичко това ни води до следните размисли:

1. Грешка е да се счита, че украинската криза е състезание по контрол над Украйна.

Седем са мерките, които държавата предприема заради Украйна

Общо седем са мерките, които прие Съветът по сигурността към Министерския съвет по време на днешното си заседание заради кризата в Укра...

2. Предупрежденията на Обама към Путин са зле премерени. Предизвикателството на американския президент само принуждава Кремъл да се готви за военна интервенция в Украйна. А реакцията на Белия дом е не само грешка, но и политическо късогледство, освен ако Обама всъщност не иска да има руска военна интервенция в Украйна – малко ми е трудно да го повярвам.

3. Към момента не е много ясно какво е намерението на Русия спрямо Украйна. Не вярвам, че е в интерес на Москва да раздели Украйна, макар че Кремъл може и да иска да отдели Крим от Киев. Но е възможно чрез Крим Русия да иска да окаже натиск при формирането на новата структура на сила в Украйна. И Русия дава ясен сигнал, че няма да се съобрази със САЩ в намеренията си спрямо Украйна, ако Вашингтон не ги одобрява.

4. В момента в Украйна няма истинска централна власт – различните провинции се контролират от различни групировки. Ако Украйна иска стабилност, то трябва да формира коалиция, в която рускоговорящите граждани да имат достатъчно силна дума. Добра опция е да се създаде федерация от провинции, чиито губернатори се избират на местни избори, а не се назначават от президент или парламент, избрани на всеобщи избори. Истинска автономност на Крим също е задължително условие за мирна Украйна.

5. Много важни въпроси остават нерешени. Единият е принципът на „териториалната цялост”. Той е важен, но не е най-важният. Русия с право би казала, че САЩ искат териториална цялост на Украйна само ако тя служи на американските интереси. Иначе историята е доказала, че териториалната цялост не е първа грижа на САЩ, когато пречи на американските интереси – например Югославия и военната намеса на САЩ и НАТО там, която доведе до независимо Косово. Други такива примери са разделението на Южен и Северен Судан, отделянето на Еритрея от Етиопия, на Източен Тимур от Индонезия. С други думи американска проповед към Русия за териториална цялост на Украйна звучи като изтъкване на привилегия, достъпна само за САЩ.

Автор: Джак Матлок, бивш американски посланик в Русия

Експерт: Левът и икономиката ни няма да катастрофират заради икономическа война САЩ - Русия

Трудно ми е да повярвам, че евентуални икономически санкции на САЩ и ЕС срещу Русия биха ударили „в основата” българската и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com