В кой век живее ЦИК?

3414
В кой век живее ЦИК?
Снимка: БГНЕС

Късно снощи стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) е приел за основателна жалбата на Единната народна партия (ЕНП) срещу скандалното решение на ЦИК за медийни пакети за предстоящите избори на 6 ноември.

Припомням, че комисията забрани на партиите, коалициите и инициативните комитети да ползват медийните си пакети в изборите за президент и за агитация по въпросите на референдума в интернет сайтовете. Според решението медийните пакети трябваше да се използват само в телевизии, радиа и вестници с национален обхват.

Тезата, която ЦИК защитаваше в съда е, че сайтовете не са медии. Да, правилно прочетохте. Сайтовете-не-са-медии! „Аргументът“ беше, че щом онлайн медиите не били регулирани от СЕМ, значи не били медии.

Да оставим това на страна за секунда и да видим какво казва наскоро приетият от парламента Изборен кодекс.

Според него партиите, коалициите и инициативните комитети, които нямат държавна парична субсидия и участват в кампаниите за президент и за националния референдум на 6 ноември, имат право на медиен пакет от 40 000 лв. за агитация. ЦИК обаче реши, че формациите имат право да използват ресурса само в телевизии и радиа с национален обхват и в печатни медии с национален тираж. Така на практика онлайн медиите, местните електронни медии и регионалния печат отпадат от доставчиците на медийни услуги, в които по закон може да се извършва агитация с държавните пакети. Дори националните вестници попаднаха в обхвата на решението в последния момент - в първоначалния вариант на решението, предложено от председателката на ЦИК Ивилина Алексиева, присъстваха само телевизии и радиа с покритие в цялата страна.

Както може да се очаква, от комисията категорично отказаха да кажат кой е вносителят на скандалното решение. И не само това, ЦИК отказа да покаже дебатите по въпроса, но това не е нищо ново. В последните години почти всички дебати в един от най-важните органи у нас минават при заглушени микрофони, което е изключително удобно, но само за неговите членове. За медиите остават скрити авторите на такива предложения и така мотото на българските политици "всяко чудо за три дни" се потвърждава.

Това обаче няма да е един от тези случаи, защото този път ЦИК премина границата, като се опита безпрецедентно да изключи най-големият разпространител на информация - интернет от "шапката на медиите". В съвременните социално-културни и комуникационни условия възприемането на интернет като възможност за размяна на информация е предпоставка за развитието на обществото. За избирателната комисия обаче това не важи!

ВАС отряза безумието на ЦИК и пусна медийните пакети в интернет

Решението на ЦИК за регионални и интернет медии да нямат право да кандидатстват за медийните пакети на стойност 40 000 лв., които държа...

ЦИК не разбира, че електронни и печатни издания вече са надскочили националния обхват и са с международно разпространение, благодарение на интернет. ЦИК не разбира и че онлайн медиите не могат да бъдат отделени, както и че медиите отдавна не се делят на такива с национален и регионален обхват.

И след всичко това възниква един единствен въпрос:

В кой век живее ЦИК?

Автор: Ивайло Анев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com