“Всеки ден изчезва по едно село“: защо е толкова висока смъртността от Ковид в Румъния

7648
“Всеки ден изчезва по едно село“: защо е толкова висока смъртността от Ковид в Румъния
Снимка: iStock

„Продължаваме да имаме много смъртни случаи“, казва румънският пулмолог Драгош Захария пред „Зюддойче Цайтунг“. Доктор Захария е изтощен, но въпреки това е малко по-голям оптимист в сравнение с преди няколко седмици. Има известен спад на смъртността в Румъния - втората страна с най-нисък дял на ваксинираните в целия ЕС. Доскоро страната с 20-милионно население регистрираше мрачни рекорди – по 17 хиляди новозаразени с Ковид и с 600 смъртни случая на ден. А заглавията като „Апокалипсис в Румъния“ изобщо не бяха преувеличени, отбелязва изданието. В последните дни броят на новите инфекции се движи около 5000 средно на ден.

Зелен сертификат и ученическа ваканция

Процентът ваксинирани продължава да е нисък - 38 на сто - но все пак се покачва. Тъй като в Румъния политическата криза парализира управлението, президентът Клаус Йоханис трябваше да издаде декрети, с които да обяви училищна ваканция и задължително носене на маски на открито в началото на ноември. Заведенията затварят в 21:00 часа. Беше въведен и зелен сертификат.

В болницата на доктор Драгош Захария отдавна има само една тема – Ковид-19. Лечебното заведение разполага с 80 легла за пациенти с коронавирус, временно те са увеличени на 110. Но пак не достигат. Болницата обаче е добре оборудвана. В Румъния вече имаше пожари в десет болници, причинени от избухнали кислородни бутилки.

Доктор Захария преглежда пациентите в студения коридор – поне 90 процента от тях са неваксинирани. Дошли са твърде късно и не са ходили лекар, защото не вярват на медиците или не могат да си позволят подкупи. Затова отиват направо в клиниката. Повечето ще бъдат настанени в някоя от стаите с шест легла, други ще попаднат направо интензивното отделение. Там леглата са толкова нагъсто, че сестрите и лекарите трудно се разминават.

За близо 100-те заети Ковид легла се грижат три медицински сестри през деня и две през нощта. Останалата част от персонала са доброволци, основно студенти по медицина. Румъния изпитва недостиг на медицински сестри и лекари, тъй като много от тях предпочитат да работят в Германия или Великобритания, отбелязва „Зюддойче Цайтунг“.

Конспиративни теории 

Една пациентка получава кислород от две тръби – през назален катетър и кислородна маска, четем още в репортажа на "Зюддойче Цайтунг". Жената се казва Лумиата Волоховски и също не е ваксинирана – личният ѝ лекар я посъветвал да не го прави, защото има алергия към антибиотици.

На въпроса дали съжалява за това, пациентката казва: "О, чуваме какви ли не неща!" Телевизионни звезди, политици популисти, онлайн инфлуенсъри - Румъния буквално е залята от конспиративни теории, а и Православната църква допринася за негативните настроения. Според свещениците, щом имаш помощта на Бог, за какво ти е ваксина?

Волоховски е в болницата от четири седмици. Тя не може да се прибере вкъщи, дори ако състоянието ѝ продължи да се подобрява, защото залежаването ѝ е причинило мускулна атрофия.

“Всеки ден изчезва по едно село” 

Суеверие, дезинформация и дълбоко вкоренено недоверие към правителството и институциите - това са причините, поради които България и Румъния са последни по брой на ваксинираните в целия ЕС, пише британският „Гардиън“. “Всеки ден изчезва по едно село в Румъния“, казва директорът на букурещката Университетска болница пред „Асошиейтед Прес“. „Всичко е в резултат от едно: неспособността на населението да разбере, че трябва да се ваксинира“, допълва той.

Миналата седмица смъртността от Ковид-19 в Румъния и България е била над седем пъти по-висока от средноевропейската, отбелязва „Гардиън“, и над 30 пъти по-висока от държави като Португалия, Франция и Испания, където над 70 процента от населението е ваксинирано.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com