X
 
 

Защо на Балканите няма тигри

4690 12
photo of Защо на Балканите няма тигри
Цялата работа тръгна оттам, че се чух със стар мой приятел по съвсем друг въпрос. Приятелят ми е може би най-добрият специалист по регионална политика в България. Използва повода, за да ми разкаже нещо много интересно, което едва ли ще видите в масовите медии, защото не съдържа закопчана с белезници кметица, нито преобърнат на магистралата ТИР, нито шапката на Мелания Тръмп, а още по-малко пък университетите на Бойко Борисов. Научих, че България е изправена пред необходимостта до началото на следващата година да преразгледа районите си за стратегическо планиране, за да може да влезе в следващия програмен период.

Припомням, че "Евростат" (статистическата служба на Европейската комисия) събира и обработва данни за европейските региони, въз основа на които се определя кохезионната политика на съюза. За целта е много важно очертаването на районите за планиране. Един такъв район трябва да отговаря на няколко условия, сред които и брой на населението. Той не може да бъде обитаван от по-малко от 800 000 души.

Напоследък у нас се случи така, че Северозападният район падна под тази граница, а Северният централен е на ръба. Това налага да се преосмисли районирането. Ако не направим това, вероятно ще имаме проблеми с еврофондовете, необходими за нас "като слънцето и въздуха за всяко живо същество". Но ние ще го направим.

Въпросът е как. Майсторлък е да очертаеш границите така, че да намериш общите знаменатели на инфраструктурата, туризма, полезните изкопаеми, земеделието и т.н. С това се е заел и моят приятел и в момента е огорчен, защото в изостаналите, но иначе стратегически области по южната граница, вместо да се инвестира в нов път от Пирин до Странджа, ги интересува да се усвояват средства за "топла закуска в голямото междучасие". В момента не се гледа на общите знаменатели, а точно както по времето на Пенчо Кубадински се гледа на това кой областен управител ще е в центъра на района за планиране.

В потока на разговора стигнахме и до една карта на Европа,

където е показано в кои региони какво количество БВП на глава от населението се създава в процентно отношение спрямо средното за ЕС. Колкото повече регионите се издигат над средното ниво, толкова по-зелени стават, а колкото повече пропадат - толкова са по-червени. Така най-тъмнозелените региони са ирландските, защото създават БВП на глава от населението над 180% от средноевропейското, сиреч два пъти повече, а пък най-тъмночервените региони са българските, защото създават под 20%, демек два пъти по-малко.

Ето тази разчекнатост между България и Ирландия ме впечатли. Знам, знам, че двете страни са сравнявани неведнъж и неведнъж са търсени приликите и разликите между тях. Веднага ще кажат: разликите между регионите на България и Ирландия са същите като разликите между държавите - става дума за БВП на глава от населението. В Ирландия през миналата година то е 56 300 €, а в България едва 6300 € при средно за ЕС 27 600 €. Тоест, по този показател България е почти 9 пъти по-зле от Ирландия. Защо е така?

"Хе-хе! - ще кажат познавачите на проблема. - Че как ирландците няма да са девет пъти по-добре, като при тях са и "Гугъл", и "Фейсбук", и "Епъл", и "Гейтуей", и "Дел", и "Интел"... Какво искате?!

Добре, де! Но поради какви причини тези компании са там?

Помните ли термина "Келтски тигър"? Вероятно мнозина по-млади българи вече не го знаят. С този термин се описваше Ирландия в периода от 90-те години на ХХ век до рецесията от 2001. Тогава ирландската икономика растеше с по 5-6% годишно, страната се превърна от една от най-бедните в една от най-богатите, а ирландците се наредиха в челните места по жизнен стандарт в света.

Министъра на икономиката отчете подобрение на бизнес климата

Бизнес климатът в страната се подобрява, като през март 2018 г. общият показател се повишава с 0.7 процентни пункта спрямо февруари 2...

Добре, де! Но поради каква причина стана всичко това? Защо в онези години нямаше български тигър на Балканите?

Според икономистите главните причини са не повече от 3-4: ниски данъци, включително и плосък данък; слаба намеса на правителството в икономиката; преки субсидии от Франция и Германия, които обаче не изчезват в обръчи от фирми, а се инвестират в (NB!) образование и инфраструктура. И, разбира се, заради огромните чуждестранни инвестиции.

"Ама ние пак не разбрахме - чуват се отделни гласове - поради какви причини тези инвестиции отидоха при ирландците, а не дойдоха при нас, примерно!"

Първо заради членството в ЕС и субсидиите. После заради ниските данъци и сравнително ниските заплати. При това забележете, че за сравнително ниски заплати се наема една млада, образована и английски говореща работна сила. Защото някой си е направил труда да инвестира в образование. Не на последно място на работодателите бяха спестени много синдикални капризи и изнудване от всевъзможни агенции в защита на наемния труд.

Има и други причини както за интереса на чуждестранните инвеститори, така и за прякото повишаване на стандарта на живот. Такава причина е наличието на работеща администрация. В Ирландия чиновникът е слуга на гражданина, а не негов повелител. Също спазването на закона. У нас гледаме да усъвършенстваме обществото, като непрекъснато променяме законите и приемаме нови, а истината е, че закони има достатъчно, и то не лоши - просто не се спазват. Също и политическата стабилност. В Ирландия изчезват политически партии, докато у нас непрекъснато се появяват нови и нови "проекти", които най-сетне ще турят нещата в ред и от чешмите ще потекат мед и масло. В Ирландия, ако не се лъжа, има 5 партии и това навява тихо чувство на стабилност - музика в ушите на чуждестранния инвеститор.

Караниколов: България е на четвърта позиция по иновационна динамика в ЕС

България е на четвърта позиция по иновационна динамика през последните пет години според иновационната класация на ЕС, което показва на...

Някои прибавят и диаспората - има милиони богати ирландци по света, сред които и президенти на Щатите. Дори и Обама имал бил ирландски корен. Всички те се грижат за родината майка и под различна форма пращат пари, но не съм сигурен дали досега някой се е наемал да изчисли колко точно. Тук по-важно е друго: защо Ирландия има толкова голяма диаспора? Защото за разлика от много други страни, в т.ч. и България, в определен исторически момент ирландците са напускали страната си, защото в нея не е имало какво да ядат. Ето, за разлика от Ирландия в България никога не е имало емиграция от глад. И като е така, мама му стара, защо днес Ирландия е на първо място в Европа, а ние сме на последно!

Да, видяхме икономическите причини.

Видяхме Келтския тигър със зелените ивици

Но имат ли си икономическите причини и те на свой ред други причини, които ги пораждат?

За мнозина икономиката е всичко, икономическият растеж - вълшебно заклинание за решаване на всеки проблем. Заетостта, покупателната способност, жизненият стандарт, кредитният рейтинг - крайни цели, осмислящи човешкия живот. За мен пък да мислиш така е все едно в една къща да смяташ килера за по-важен от библиотеката. Икономиката е средство, а не цел. Тя е конят в каруцата, но не и кочияшът. Но доколкото сме съгласни, че икономиката все пак е важна, нека се попитаме кои пък са причините за нея.

България е пета на Балканите по размер на износа

Износът на стоки от страната през 2017 г. надвишава 52 млрд. лв., което представлява двойно увеличение спрямо 10 години по-рано - през ...

"Ирландците са народ, а ние сме мърша! - ще изкрещи някой интелектуалец и за пореден път ще пустоса горкия "булгар". Няма такова нещо. Познавам много ирландци. Почтени хора, патриоти, които имат силно развито чувство за дълг към общността си. Купонджии, весели пияници, широки сърца. Мисля си: кое тогава е онова, което ни прави различни. И не просто различни, а драматично различни до такава степен, че ирландците да са тъмнозелени на въпросната карта на Европа, а ние да сме тъмночервени.

Ирландците са корпоративни хора, а ние не сме

Те не са единаци като нас, не се спасяват поединично. Може би защото са гладували повече от нас, а от един момент нататък мизерията ражда солидарност от немай-къде. И още нещо: забелязахте ли една важна характерна черта за Ирландия, изтъкната от Красимира Гормли в чудесната й статия по въпроса: "В Ирландия няма борба между населението и чиновника". У нас е друго - подозрението, враждата между гражданите и администрацията (която уж и тя се състои от граждани) произтича от неизлечимото ни убеждение, че държавата е наш враг. То се е създало и укрепнало във вековете, когато сме били лишени от собствена държавност, и днес е толкова силно, че двете страни наистина се държат враждебно. За нас държавната собственост не е форма на нашата собственост, данъците не са справедлива цена за нещо, което ще получим и което ще ни ползва. За нас институциите не са инструмент за постигане на лични и съсловни цели, а прът в колелата на нормалното съществуване. За нас общността не е нещо, в което се спасяваме и осъществяваме, а нещо, което ще ни затрие. Десетилетия наред мъчени с краен колективизъм, който напълно обезценява личността, днес като компенсация сме се отдали на краен индивидуализъм, който ни е натъпкал в тесните квартири на дребното ни ежедневие и ни е залепил от вътрешната страна на вратата, за да наблюдаваме подозрително света през шпионката. Ние сме се превърнали в параноични самотници, които виждат в собствената си общност своя най-голям враг.

Какъв БВП при това положение, каква икономика, какъв растеж, какъв жизнен стандарт! И като гледаме цялото си окаяно икономическо положение, мислим, че ще се оправим с поредния карикатурен политически лидер и с поредния уродлив политически "проект". Не. Трябва да оправим душата си, а оттам сами ще се оправят и политическите ни лидери, и икономическите ни показатели. Защото държавата не е нещо, кацнало от космоса да ни тормози, а безмилостно изображение на това, което представляваме самите ние. Докато самите ние сме тъмночервени от злоба и лъжа, тъмночервена ще бъде и страната ни на картата на Европа. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Иван Стамболов - Сула,
Сега

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

12 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Тигри няма...щото няма пари-окрадени са
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Вие далтонисти ли сте или разчитате, че ние не познаваме цветовете? То бива копиране, но поне да е вярно с оригинала1 Я си погледнете вашата карта и онази която е от оригиналната статия! segabg.com/article.php?id=903175
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Не бе, ако се копира едно към едно може да трябва да се плащат авторски права, а в България най платежоспособните най не обичат плащането. То е за бедните и простолюдието.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Вие далтонисти ли сте или разчитате, че ние не познаваме цветовете? То бива копиране, но поне да е вярно с оригинала1 Я си погледнете вашата карта и онази която е от оригиналната статия! segabg.com/article.php?id=903175
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 5 ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 месеца Профил на трол?
  .....Почтени хора, патриоти, които имат силно развито чувство за дълг към общността си.......... Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна републик виж още ›› а... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Как така няма тигри ? Поне в България има и по-конкретно - в София ! Идете на ''Посрано''20 и ще ги видите ! Ръмжат страшно , но само ръмжат , защото зъбите им са изкъртени и такова...де... Хранят ги с руска каша....
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Ами една от причините конкретно за Р.България е политиката която самият автор на този опит за анализ винаги е защитавал и защитава. Достатъчно е да си спомним какво се случи през 90 те. Сърбия същото носи своята отговорност ,но десетилетната война беше раздухана от Сащ и Запада /като негово прокси/. Почти 30 год. културна експанзия на Неосманизма.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Русия през 90 те я нямаше на Балканите ,та до съвсем наскоро. А, чие творение беше Югославия ? На Франция и О. кралство и на Сащ.. Защото 1 СВ беше раздухана от Сащ , 2С.В също.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Една разлика, която е малко косвено засегната, но според мен най съществена е, че в Ирландия нямаше комунизъм докато у нас не само, че беше най уродлив, но продължава да съществува. Макар и в малко по различна форма. Силните на деня се държат като комунистически лидери, а народа, вместо да търси отговорности на назначените от самия него управници, чака "някой отгоре" с магическа пръчка д виж още ›› а му реши наведнъж всички проблеми. Включително и тези с доходите. Ами не може да има големи доходи докато има големи кражби на високо ниво. Също като през комунизма.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Демокрацията не се осъществявя само със смяната на една власт с друга или едно правителство с друго. Демокрацията се осъществяа когато по голямата част от народа станат демократи и реагират остро на всеки недемократичен ход на управляващите. Които и да са те.
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Вие сте Соросоиди/ки служещи на Дегенерати/ки на Бкп като костов и иво инджев /Завършени троцкисти / и както автора и актуално сте проводници на политика недопускаща да има Тигри тук на ХЕМУСЪ.Точно като автора
  : 6 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Вуцидей 1 Вуцидей преди 8 месеца Профил на трол?
  Има тигри, как да няма - в Бистрица ...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
Последно в Актуално