Защото знаех, че с кръста или без кръста все ще говорим на един език*

11601
Защото знаех, че с кръста или без кръста все ще говорим на един език*
Снимка: Getty Images/Guliver

През последните дни Facebook страницата ми е изпълнена с цитати от статии, които обрисуват катастрофалното бъдеще на белия континент. Това са профили на хора – умни, образовани, които ценя.

Но, хора, които не са живели извън България за по-дълго време. И не са живели в арабски държави.

Живяла съм известно време в Алжир, където беше абсурд да изляза сама на улицата, но съм живяла и в Тунис, където никога няма да забравя гостоприемството и толерантността на местните хора.

Обществото се люшка от Осанна до Разпни го! И някак забравихме за „християните“ Брайвик, Лубиц, Хитлер, Сталин…

Като потомък на три поколения свешенници по майчина и бащина линия, род от Батак, повярвайте ми – милея за православната вяра с цялото ми сърце.

Спомням си обаче и друго – когато отидох в Тунис и се представих на класа и казах, че съм от България, учителят възкликна: „Ah, Bulgarie, les communistеs!“ – А, България, комунистите! След това, ако сбърках нещо, той ехидно ми правеше забележка: „В България така ли правите!?!“

Това се случи през 1989 година. Войната в Персийския залив. Тогава живеех в близост до американското посолство. За часове тихият и красив квартал бе обграден от бодлива тел (наистина боде, нямате представа как), а колите се пропускаха само по списък. През два метра имаше въоръжени с автомати. Знаехме, че са заредени. Не война, само мерки за сигурност и много страх. Една нощ карето бе обградено от БТР-и. Никога няма да забравя този звук. Знаете какво е страхът от земетресение, нали? Само преди 3 години ни се случи. В Сирия това „земетресение“ се случва всеки ден от години насам. Хора, като нас, родени и отгледани умират всеки ден.

Това е - човек се ражда – човек. За човека – бебе се грижиш - храна, облекло, после се появяват други неща, като вярата.

Страх ви е за вярата ни? Как ще я защитим ако не проявяваме състрадание към Човека? Може ли някой, който не обича Човека, да обича и защитава своя Бог?

И, да, играта с емоциите е жестока, и въпросът не може да се реши с един цитат или снимка. Сложно е, действително!

КЗК: Когато Законът Кротува - пред Пеевски

Няма нужда от пазарен анализ, защото по сделката за Канал 3 нямало субект с оборот от над 3 млн. лева за предходната финансова година. ...

Много е лесно да кажеш: „Не ги искам!“ Инстинкт е, разбираемо е. Но когато има сложна ситуация, довела до това хиляди да рискуват живота на децата си през моретата, би трябвало да се замислиш какъв е този ужас, който ги е подтикнал към това и най-вече КАКВО е довело до това? И знаете ли, защо? Защото, докато викате: „Не ги искам!“ те, така или иначе, ще продължават да прииждат. Но ако се замислите защо го правят, какви са причините, какво е довело до това, какво Аз мога да направя за това… нещата се променят. Променят се, както в осъзнаването, така и до търсенето и намирането на решение.

Защото - нищо не се знае. Климатът ни дава сигнали. Европа може да се превърне в пустиня и хиляди европейци, след време, да търсят храна и убежище по други континенти (както от години някои се молят за „зелена карта“). Помислете, просто помислете, по-широко…

И може би, може би след много години, когато вашата, нашата, тяхната реакция бъде анализирана, отразена, запазена, тя ще е дала основата на една друга Обща вяра - тази в Доброто и в Човека.

*Откъс от романа на Антон Дончев „Време разделно“

Баба Сребра каза:

Е защо пък тия бежанци имигрантски не искат да умрат?

Свобода на словото и принцип на двете гледни точки (поне) – това са едни от основните белези на демократичното общество. Те дават...

— Кажи, Севдо, чие е детето, на Горан или на Караибрахим? Севда глухо рече:

— Не зная.

И наведе хубавата си глава над главицата на детето. Баба Сребра каза:

За да има за вас, трябва да има за нас!

Единство – това е най-повтаряната дума в припознатите като дясно пространство пет партии, които сформира Реформаторския блок. Вч...

— Ако това дете е на Горан, ние трябва цял живот да го носим на ръце. Ако е дъщеря на Караибрахим, трябва да го убием — него и майка му.

Аз казах:

— Горан и Караибрахим бяха братя. Бабата ме погледна накриво и рече на Севда:

Защо заобикалят България?

"Няма опасност за България" е репликата, която облечените във власт хора най-често повтарят. Чуваме я при бежанския поток в съседна Мак...

— Кажи, че детето е Горанова дъщеря, и ще имаш хляб през всичките дни на живота си, а дъщеря ти ще вземе най-достойния мъж на планината.

Севда все тъй глухо повтори:

— Не зная.

Интелектуалците настоятелно се представят за дисиденти, разчитайки на късата ни памет

Да ви призная, понякога се уморявам от българските интелектуалци. Особено от социалистическата част от тях. Имам чувството, че те никог...

Воеводите мълчаха.

Полека и тихо проговори баба Сребра:

— Човек не е цвете, та по листата му да разбереш дали има отровен корен, или е целебна билка. Човек се познава по делата си.

Автор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com