X
 
 

Затова ли така напират за АЕЦ "Белене"?

6343 7
photo of Затова ли така напират за АЕЦ "Белене"?
Снимка: БГНЕС
Възстановяването на проекта АЕЦ "Белене" цели или лично обогатяване на определени олигарси, или геополитическо сближаване с Русия. До този извод стигат Даниел Кадик и Ивайло Станчев в анализа си "Лъчистото бъдеще на България", пише "Дойче Веле България".

Политологът от либералната германска фондация „Фридрих Науман" е базиран в София и отлично познава страната и политическия ѝ дневен ред. В началото на статията Кадик и Станчев разказват предисторията на проекта АЕЦ „Белене" и припомнят многобройните противоположни решения за и против изграждането ѝ.

"Росатом" ни давала препоръки за АЕЦ "Белене", никъде по света не било без държавно участие

Истината е, че никъде по света такива големи енергийни проекти не се осъществят без участието на държавата. Друг е въпросът какво реше...

„Такова поведение илюстрира непоследователността на българската политика и растящото руско влияние в региона. Влияние, което в бъдеще ще блокира иновативните концепции в областта на възобновяемите енергии", пишат те.

Авторите смятат, че възраждането на проекта „Белене" може да се дължи и на появата на китайски инвеститори. Но Пекин не е бил първият адрес, към който се обърнаха българите. "Напротив, българският президент Румен Радев първо се срещна с Владимир Путин. Няколко дни по-късно същото направи и премиерът Бойко Борисов. (…)

Хвърлят прах в очите на хората

Позицията на правителството в София може и да се е променила, въпросите около АЕЦ обаче остават. Не е ясно например кой колко смята да инвестира в проекта и как точно ще се подходи към екологическите рискове. Дори ако се осигури 100% частно финансиране, рискът от ядрена авария пак ще се носи от правителството. Същото важи и за преработването на ядрените отпадъци. Тази рискове се подсилват още и от очевидните недостатъци в строителното дело и повишената земетръсна опасност в региона." (…)

Който и да спечели конкурса, ще трябва да строи с оборудването, което вече е доставено от „Росатом", пишат авторите и цитират българския енергиен експерт Васко Начев. Според него имената на потенциални инвеститори, които в момента са в оборот, просто хвърлят прах в очите на обществеността, за бъде тя убедена, че проектът си струва, а парите за рестартирането му са оправдани. „В крайна сметка и този опит за съживяване на АЕЦ „Белене" няма да доведе до нищо, ако държавата не поеме ангажимента, че ще купува на определена цена произвежданата енергия. Просто и този път ще бъдат инвестирани огромни суми."

"Демократична България" с поредна жалба срещу подновяването на АЕЦ "Белене"

"Демократична България" е внесла поредна жалба срещу второто решение на Министерския съвет за подновяване на проекта АЕЦ "Белене". Това...

Визията на ЕС за бъдещето на енергетиката предвижда децентрализиране на производството на електроенергия, преминаване от изкопаеми към възстановяеми източници и от регулиран към свободен пазар. Но България сякаш избира друг път и залага на гигантски руски ядрен проект с държавни гаранции. Ако до 2030 година се осъществят плановете на правителството за АЕЦ „Белене", страната вече ще разполага с две руски АЕЦ с общ капацитет от 4000 мегавата, който покрива около 70% от енергийните разходи на България. В тези АЕЦ руски са не само технологиите, но и ядреното гориво. Редом с това 90 процента от газа в България също се внася от Русия. (…)

Но руското влияние върху българския енергиен пазар не се изчерпва само с производството не електроенергия и с износа на газ. Единствената рафинерия в България принадлежи на руския гигант „Лукойл". Липсата на диверсификация, особено във времената на активна руска външна политика и с оглед на енергийната сигурност, дава основание за опасения както вътре в страната, така и в ЕС."

800 милиона евро повече

Авторите цитират резервите на Европейската комисия към проекта и припомнят, че според европейските директиви ТЕЦ-овете в страната трябва да бъдат закрити някъде към 2030 година, ако не са модернизирани.

„Професор Христо Василев, един от авторите на изследването „Стратегии за развитие на енергетиката в България до 2030 година", смята, че през 2030, когато „Белене" трябва да започне да произвежда ток, цената на електроенергията от възобновяеми източници ще бъде поне два пъти по-ниска в сравнение с атомната. (…) Според него при това положение българските потребители ще плащат 800 милиона евро повече за ток, ако изберат АЕЦ, вместо ветропарковете и другите форми на устойчив енергодобив, енергийните депа и интелигентните електромрежи.

Борисов: Китай се ангажира, че ще ни помогне да изведем успешно проекта "Белене"

Премиерът на Китай лично се ангажира, че ще ни помогне да изведем проекта „Белене“ до успешен край. Това каза министър-пред...

Широка дискусия между експертите в момента няма. Води се обаче бурна дискусия около това защо правителството изведнъж реши отново да сложи темата „Белене" на масата. Два сценария са в центъра на вниманието. Първо, че от огромните инвестиции полза могат да извлекат фирми, близки до местни олигарси. Така ще бликне още един извор за източване на държавния бюджет в полза на частни интереси. Защото примери за преоскъпени публични проекти – колкото искаш. Другото възможно обяснение гласи, че българското правителство съзнателно избира геополитически курс към Русия. И в двата случая ЕС трябва да бъде нащрек."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Гадост! Руска гадост! Докога ще зависим от руските гадове? Докога нашите лакеи от ГЕРБ ще се кланят на Кремъл докато в същото време се заблуждават че ни замазват очите като ни лъжат че са ориентирани към ЕС? Затова упорито се напъват да ни забранят да караме старите си коли, че не били екологични, да могат ТЕ да си карат лъскавите коли! АЕЦ Белене е много повече екологично бедствие и антиевропейск виж още ›› а!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Екак докога? Ами дотогава, докогато ние ясно и категорично им покажем, че това не може да продължава повече. Иначе всеки, който застане на тази позиция, ще се пробва дали номера ще мине или ще получи отпор от народа. Това непрекъснато ще се случва, не само в тази област, а и във всички останали.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Източник ДОЙЧЕ СЕРЕ...сере....сере....сере..... 3 Източник ДОЙЧЕ СЕРЕ...сере....сере....сере..... преди 7 месеца Профил на трол?
  Тоя пачи дрисък не се чете!Много ПАХНЕТь,мирише,смърди на хибридно немско подпръдюване...Альоуууу...Дойче сере...СЕРЕ....сер...А КАКВО СТАНА СЪС СЕВЕРЕН ПАТОК-2 ???
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Диктата от ЕС 2 Диктата от ЕС преди 7 месеца Профил на трол?
  Ако не бяха спрени блокове 1-4 на АЕЦ Козлодуй с мощност 440.4=1760 мегавата, като усровие за приемането ни в ЕС, нямаше да има нужда от строителството на АЕЦ Белене с проектна мощност 1000.2=2000 мегавата. Според водещи специалисти от МАГАТЕ след модернизиране 1-4 блокове можеха да работят още, тъй както това се прави с 5 блок на АЕЦ Козлодуй за удължаване срока за експлоатация.
 • ИМПЕРИАЛИСТ 2.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 месеца Профил на трол?
  Реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй са дефектни. В този случай за да замажат гафа на братушките, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
  : 6 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ако не бяха спряни 1-4 блокове на АЕЦ Козлодуй с мощност 440.4=1760 мегавата, като условие за приемането ни в ЕС,нямаше да има нужда от строителството на АЕЦ Белене с проектна мощност 1000.2=2000 мегавата. Спрените блокове 1-4 имаха ресурс за още работа според водещи специалисти.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Да, така е - спирането на 1-4 блокове на Козлодуй си беше чиста проба изнудване - ултиматум от страна на Гърция - или спирате тези блокове, или вето от Гърция и ще видите ЕС през крив макарон. Сакскобурготски отстъпи и лансира за баланс идеята за втора Атомна в Белене.
  : 7 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Цецка Цачева подава оставка заради Апарт...

Правосъдният министър Цецка Цачева ще подаде оставка заради купения от нея евтин апартамент в столичния квартал "Изток", потвърдих...

Последно в Актуално