Бизнесмен, отричащ приятелство с Борисов, предизвика недоволство заради забранителен пътен знак

19842
Бизнесмен, отричащ приятелство с Борисов, предизвика недоволство заради забранителен пътен знак
Снимка: Калин Мицев

Снимка, на която се вижда хижа "Пършевица" до едноименния ски център в местността Каличина бара на Врачанския балкан, с шосе, заграден имот и знак "Забранено влизането на моторни превозни средства" пусна във Facebook фотографът Калин Мицев от Враца с текст: "Зоров си е заградил и лична улица вече. Честито".

Под поста се е заформила сериозна дискусия относно собствеността на Димитър Зоров, който е председател на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България и държи марката "Пършевица".

Гледна точка

"Точно пред входа на мандрата на Зоров, до хижа "Пършевица" е затворено. Не бях се качвал близо месец, но с този знак е затворил близо 400-500 метра от улицата. Той е сложен странно в снега и това, че е сложен неграмотно, е друга работа. Мисълта ми е, че е затворен пътят за хижата и за ски пистата. Не знам само дали Зоров е купил хижата и ски пистата. Пистите впрочем са две – една малка и една голяма. Доколкото знам, е правил някакви опити да ги закупи. Но там паркираха хората и сигурно му пречат за цистерните за млякото. Даже има пазач и ако някой се приближи, спира те и ти казва, че има знак "Забранено", за да не влизаш. Аз не знам дали неговите камиони с млякото си минават спокойно след този знак, но явно си минават и няма проблем за тях", обясни Калин Мицев за Actualno.com.

По думите му, Зоров е близък с премиера Бойко Борисов, който му идвал на гости в мандрата. Затова предприемачът си правел каквото иска.

"Това стопанство, което отдясно е заградено, са кошари, но забранителният знак е за пътя. Има нещо странно, че този път разделя Софийска и Врачанска област. Точно този път е границата. Не знам от кого е получил разрешение да сложи този знак, като преди знака е обособил паркинги. И който иска, спира на този паркинг и продължава пеша към пистата. Но според мен няма логика. Във врачанските сайтове пишат и за това, че е скъсано въжето на влека, горе на пистата. Зоров казал, че е негова тази писта и че няма да го прави. Те всички си го знаят, че дерибейства заради приятелството му с Борисов", допълни Мицев. 

На поставените под поста му въпроси се опитахме да отговорим в интервюто с Димитър Зоров, което публикуваме.

 

 

Г-н Зоров, вярно ли е, че сте затворили този път, който води към хижа "Пършевица" и фермата ви?

Не е затворен. Вижте къде е знакът! Но този път – един километър, граничи до нашите имоти. Ние го поддържаме. Не се поддържа нито от АПИ, нито от общината. Направили сме огромен паркинг - три декара, асфалтиран, за да може безплатно да спират 120 коли. Тук няма бизнес. Иначе спират на платното за движение и пред предприятието ни. Хижата е наша собственост, мандрата е наша и този вътрешен път води до нашето предприятие - мандрата и овцефермата. Към хижата не може да се качват коли зимно време, тъй като пътят е стръмен. Проблемът е, че с колите спират по платното, на входа на предприятието и на входа на овцефермата. Не може да мине нито камион, нито нищо. Охраната им обяснява, а те викат: "Не ни интересува". Затова тази година направих огромен паркинг на 159 метра от долната станция на влека. Кажете къде сме сгрешили?! Асфалтирах пътя от разклона за Миланово до предприятието. Почиствам го, без нито една стотинка за никой. Какво друго можем да направим!? На път не може да се спира.

 

 

Какво е представлявал той по-рано?

Пътят преди това беше поляна. Ние сме го насипвали, асфалтирали, ние го поддържаме. Имотите встрани всички са наши. Те са комасирани. Няма нито едно чуждо парче, до което да води този път.

Проверих в КАИС за този път, но той е публична общинска собственост, а вие казвате, че е ваш?

Казвам, че ние сме го изградили. Дали е точно същото трасе на картата, която вие гледате, не мога да преценя. Но твърдя, че ние сме изградили този път, който води до нашите обекти, и после сме го преасфалтирали. Щом е общински, община Своге никога не е изграждала такъв път. Поне откак ние сме там. Беше полски, кален път. Нали виждате, че от двете страни имотите са наши?! Този път се явява вътрешен в нашите имоти. Откакто ние сме там, община Своге не е сложила едно камъче.

 

 


А това ограждение, пред което е знакът, какво е?

Това е електропастир. Покрай овчарниците сме озеленили мястото и го косим, лятото го и поливаме, за да е подредено и красиво. И понеже има много свободни коне, сме сложили електропастир, за да не газят тревата. Паркингът е точно преди него. Чистим го от снега. Какво повече от това да направя?! Всички знаете, че и на Пампорово, и на Боровец паркингите са платени, а аз пари не искам. Преди време  снегопочистващата машина закачила една кола и скачали да бият тракториста.

 

 

Има ли имоти зад вашите, до които води този път?

До нищо друго не води, но част от врачани са изключително нетолерантни. Там, където те спират, блокират портала на предприятието ни, портала на овцефермата. И това е проблем от години. Всяка събота и неделя има препирни с охраната. Направих паркинга безплатно, за да им е удобно, защото тракторът, който чисти, има риск да ожули някоя кола, тъй като те спират от двете страни на пътя и пред портала. Момчетата се оплакват, че не могат да изчистят с машината понякога. От паркинга, който съм направил, е по-близко до влека, отколкото там, където те спират.

Другите имоти – хижата и ски центъра, на кого са?

Хижата и ски центърът също са наши. Влекът със съоръжението - също. Те бяха на БТС. Някакъв човек с фирма  от Бургас – Иван Иванов с фирма "Комплекс" ООД, ги купил преди години от частен съдебен изпълнител. Отдал ги беше на фирма "Алпин" под наем. Той посредством Мишо Петков, собственост на "Борса Имоти", ме намери, защото не искаше повече да се занимава и ми ги предложи. В началото на 2018-та година купих фирмата "Пършевица" ЕООД с всичко в нея – снегоутъпкваща машина, ски влек с дължина 1100 метра, детски влек с дължина 200 метра и хижа "Пършевица". Фирма "Алпин" и преди бяха наематели. Не съм им прекратявал наема и с желанието да може да работят тези съоръжения, а и в този им вид аз няма какво да правя с тях. Другата ни фирма "Силвия 7" ООД е собственик на овцекомплекса и на земите, защото това са пасища.

Какъв е наемът?

Наемът от тази хижа и тази писта е почти равен на местния данък, който плащам за двата имота на общината. Не стига, че давам пари и бера ядове, накрая пак съм и лошият. Наемът на всичко, което преди малко ви изредих, е смешен – 350 лева на месец.

Говори се, че влекът не работи?

Миналата седмица, когато падаха дърветата, горе на ски центъра не е имало ток, въжето беше обледенено. Счупил се е влекът, но какво да направи този наемател, аз не нося отговорност за това. Да не говорим, че не ми е плащал наема, защото няма пари. И той ми обясняваше, че му е трудно да се разбере с тези хора, които паркират където им хрумне. Охраната им казва: "Не спирайте, защото не можем да си отворим портала". Знаете ли как отговарят: "Какво да направим, да не сте правили портал".

Каква е връзката ви всъщност с премиера Бойко Борисов, спекулира ли се за нея?

Когато моето предприятие е заработило – 1993-та, никой не е споменавало името на Бойко Борисов. Свързват ме с него, защото съм завършил школата на Висш институт "Симеоново", а той е работил като преподавател там. Даже не ми е бил преподавал. В България обаче има сигурно още 15 000 души, завършили там. Освен това, че той е идвал на откриването на фермата, да се смята за връзка. В същото време, когато в един регион почти няма инвестиции, нормално е управляващ да дойде да вдъхне кураж и за други инвестиции на други хора. И не е бил само Бойко Борисов там, а и еврокомисарят по земеделието. И той ли ми е близък?! Аз, в качеството ми на председател на Асоциацията на млекопреработвателите, се познавам с всичките министри на земеделието. Познавам се и с негово величество Царя, и със Станишев. Познавам се и с Франц Фишлер - "бащата" на селската програма САПАРД. Обсъждали сме с тях проблеми, карали сме се, сядали сме на маси за преговори, но това не значи близост.

Тоест, от кога датира вашият бизнес?

През 1991 година сме закупили паднала малка постройка с мястото. Предприятието започва да функционира от 1993-94 година. Имам разрешителни за въвеждане в експлоатация на обектите ми от 1994-та и 1997-ма, от 2001-ва и 2004-та година. Около 5 хиляди декара земя в тази местност са наши. Само около този път, за който ме питахте, около 800 декара са наши без прекъсване на едно квадратче. Води се на фирмата ни "Силвия 7" ООД.

Моят бизнес е от времето, когато никой не беше чувал за Бойко Борисов. Не се занимаваме със строеж на пътища или някакви атрактивни обекти, а с млекопреработка, животновъдство и земеделие – с това, с което сме се занимавали от самото начало. И ако някой го дразни това, аз не мога да имам вина. Проспериращият ми бизнес беше преди Борисов да дойде на власт, защото тогава не бяхме в Евросъюза - имаше мита за млечните продукти, внасяни от ЕС. На българските предприятия тогава им беше по-лесно да работят. Имаше бизнес за всички млекопреработватели. Може да се погледне по количествата, реализирани тогава, и ще се види, че са много повече. Винаги съм казвал публично - заради Европейския съюз, със свободните граници, млечни продукти влизат отвсякъде и ние сме недостатъчно конкурентоспособни.

 

 

Така че бизнесът ми е по-малък, отколкото преди 2007 година, преди ЕС и преди Бойко Борисов. Тогава съм работил сигурно с три пъти повече мляко, отколкото сега.

Иска ми се всеки, който критикува, да си помисли с какво той е допринесъл за общото благо, за обществото. Един човек може да изисква, ако той е направил нещо обществено полезно. А аз съм направил много. Готов съм на всякакви добри идеи за развитието на ски центъра и хижата, но с отговорността, че това нещо трябва да работи и да се самоиздържа.

Заглавна снимка: Калин Мицев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Пускат парното във Враца

Скандали и закани: В село Лиляче три пъти броили бюлетините, сметката не излизала

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com