Здравният министър ще се срещне с медицинските сестри от Козлодуй

2187
Здравният министър ще се срещне с медицинските сестри от Козлодуй
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще се срещне в понеделник с медицинските сестри в Козлодуй. Повод за срещата е създалата се кризисна ситуация, в която медицинските сестри отказаха да подпишат новите си трудови договори заради ниското възнаграждение, което им отреждат – 580 лв.

На проведената работна среща в Община Козлодуй между представители на медицинските сестри от общинската МБАЛ „Св. Иван Рилски”, кмета на община Козлодуй Маринела Николова, председателя на Общинския съвет Мая Занева, управителя на болницата д-р Олга Николова, председателя на комисията по здравеопазване към ОбС – д-р Боряна Добрева, главната медицинска сестра Господинка Йорданова стана ясно, че не могат да се дофинансират дейностите на болницата, така че да се повишат началните месечни заплати на медицинските специалисти.  На срещата присъстваха директорът на Районната здравноосигурителна каса Враца – Светлозар Симеонов и директорът на Регионалната здравна инспекция- Враца – д-р Орлин Димитров.  

Разбираме вашите притеснения и ви подкрепяме напълно в исканията ви, те са справедливи, но ще продължим, както и досега, да осигуряваме поддръжка на материалната база и закупуване на медицинска техника. Но все пак възможностите на Общината са ограничени”, каза Мая Занева – председател на ОбС.

„Това, което е задължение на Общината, го изпълняваме. За три години сме инвестирали 236 000 лева. Последната година инвестирахме 95 500 лева за ремонт на покрива и изграждане на компютърна мрежа. Отделно приключва трансграничен проект за 697 600 90 евро, с чиито средства реконструирахме вътрешно отделение и е закупено медицинско оборудване. Ако се наложи, ще предложа на извънредно заседание на ОбС определена сума като допълнителна парична вноска за МБАЛ „Св. Иван Рилски” за покриване на просрочени задължения, съгласно Наредба 8 на ОбС”, каза в заключение кмета на общината Маринела Николова.

Медиците от болницата в Козлодуй протестират срещу ниски заплати

Медиците от болницата в Козлодуй излязоха на протест. Те отказват да подпишат новите си трудови договори заради ниското възнаграждение,...

В предаване на БНР Председателят на сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев алармира, че с бюджетите, с които тези болници разполагат за тази година, могат да плащат само заплати и нищо друго . Д-р Пламен Радославов, заместник-председател на здравната федерация към КНСБ поясни, че болниците в отдалечените райони са стратегически и ги нарече „болниците на бедните хора“: .

„Една заплата от 900 лв. на медицинската сестра, на този етап, е нещо, което би могло да потуши част от напрежението. Една заплата от 1200-1300 на лекар би могла да бъде нещо като начална заплата.“

В страната е огромен недостигът на медицински сестри, изтъкна експертът. Не достигат около 30 000. Липсват още акушерки,  лаборанти и лекари.Очертава се и бъдеща криза с тотална липса на лични лекари, предупреди той.

Синдикатите биха подкрепили национален протест, за какъвто призоваха медицинските сестри от Козлодуй, обяви Радославов и ще участват в организацията му, ако сестрите поискат подкрепа от КНСБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com