Барозу: ЕС трябва да стане федерация от национални държави

6311
Барозу: ЕС трябва да стане федерация от национални държави

Европа трябва да се развие към "федерация от национални държави" като противовес на национализма и популизма, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предаде БГНЕС.

"Необходимо е да пристъпим към създаването на федерация от национални държави", заяви той в речта си за състоянието на съюза пред Европейския парламент. "Точно от това се нуждаем, това е нашият политически хоризонт", допълни Барозу.

Тази цел е необходима, "защото смятам, че във времена на безпокойство би било грешка да оставяме нациите в капана на национализма и популизма", изтъкна председателят на ЕС. Той подчерта, че създаването на федерация от национални държави ще "изисква след време нов договор".

Барозу призова в очакване това да се случи ЕС да вземе "конкретни мерки за създаването на политически съюз". Той пледира за "европеизация" на целите за следващите избори за Европейски парламент през юни 2014 г. Европейските партии биха могли да допринесат за това, като определят предварително кандидата си за председател на Европейската комисия, предложи Барозу.

Днешните предложения за създаване на единен надзорен механизъм (ЕНМ) за банките в еврозоната са важна стъпка към укрепване на икономическия и паричен съюз (ИПС). Това още стана ясно след заседание на ЕК.

В рамките на новия единен механизъм крайната отговорност за конкретни надзорни задачи, свързани с финансовата стабилност на всички банки от еврозоната, ще поеме Европейската централна банка (ЕЦБ). Националните надзорни органи ще продължат да играят важна роля в ежедневния надзор и при подготовката и прилагането на решенията на ЕЦБ. Комисията също така предлага днес Европейският банков орган (ЕБО) да разработи единен наръчник за надзор, за да се запази целостта на единния пазар и да се осигури съгласуваност в банковия надзор за всички 27 държави — членки на ЕС.

Комисията призовава Съвета и Европейския парламент да приемат предложените днес регламенти до края на 2012 г. заедно с останалите три компонента на интегрирания "банков съюз" ― единна нормативна уредба под формата на директива и регламент за капиталовите изисквания, хармонизирани схеми за защита на депозитите и единна европейска рамка за възстановяване и оздравяване.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че днес Комисията е представила предложения за единен европейски надзорен механизъм, които са важна стъпка към създаването на банков съюз.

"Тази нова система, в чиито център стои Европейската централна банка и в която участват националните надзорни органи, ще възстанови доверието в надзора на всички банки в еврозоната. Европейският парламент, от своя страна, ще играе ключова роля за осигуряването на демократичен контрол. Трябва да приемем като първостепенна задача създаването на европейски надзорен орган до началото на другата година. Това ще ни позволи и да вземем решения за използването на европейски защитни механизми за рекапитализирането на банките", заяви Барозу.

Председателят на ЕК добави също: "Искаме да прекъснем порочната връзка между държавите и техните банки. В бъдеще загубите на банкерите не трябва да се превръщат в дългове за данъкоплатците, което да поставя под съмнение финансовата стабилност на цели страни".

Относно гръцката криза Барозу заяви, че Гърция ще остане в еврозоната, ако спазва ангажиментите си и прилага обещаните реформи, като допълни, че есента ще бъде повратна точка за Атина.

"Имаме шанс да постигнем тази есен повратна точка, ако страните от еврозоната свалят съмненията си и ако Гърция изпълни обещанията си, тя трябва да остане в еврозоната", заяви Барозу в речта си за състоянието на съюза, произнесена пред Европейския парламент.

Тройката кредитори на Гърция от ЕЦБ, МВФ и ЕС трябва да представи в началото на октомври очаквания си доклад за състоянието на гръцката икономика. Този доклад е предварително условие за отпускането на нов транш от спасителната помощ от 31,5 милиарда евро на Атина в замяна на намаляване на разходите с 11,5 милиарда евро. От този заем зависи бъдещето и оставането на Гърция в еврозоната.

Поредно действие в пиесата за бъдещето на ЕС

В сряда ЕС ще изиграе поредната психодрама с дългоочакваното решение на германския Конституционен съд за Европейския помощен фонд и па...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com