Бременни жени в Турция тръгнаха на протест

26782
Бременни жени в Турция тръгнаха на протест

Протестите в Турция са актуална тема по-дълго дори от #ДАНСwithme у нас, но при южните ни съседи вече има протест и срещу сексизма.

Под мотото "това е моето тяло и моето решение" стотици бременни жени протестираха през последните дни по улиците на Истанбул, Измир и други турски градове срещу изказването на виден юрист пред държавната телевизия на страната, че показването на бременността е „позорен акт”, съобщава „Дойче Веле”.

Полицията отново атакува протестиращи на площад „Таксим” в Истанбул

Турската полиция отново не се поколеба да атакува протестиращи на площад „Таксим” в Истанбул със сълзотворен газ и водни ор...

Акцията бе организирана в социалните мрежи където стотици жени публикуваха в знак на протест свои снимки, показващи ги в напреднала бременност, информира bTV.

Изказването е на Йомер Тугур Инансер, юрист и богослов, според когото „бременните жени трябвало да си стоят вкъщи”, защото е „позорно да се показват на улицата в това си състояние”. Според „експерта” след седмия или осмия месец от бременността бъдещите майки трябвало да бъдат извеждани вечер от съпрузите си, за да подишат чист въздух - но с автомобил.

Дирекцията по религиозните въпроси на Турция е възразила срещу изказването, подчертавайки, че ислямът не предписва бременните жени да се изолират, а разглежда майчинството като дар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com