Брюксел готви среща Николич - Яхяга

5552
Брюксел готви среща Николич - Яхяга

Новият сръбски президент Томислав Николич е готов да се срещне с държавния глава на Косово Атифете Яхяга. Това сензационно изявление направи докладчикът на Европейския парламент за Сърбия Йелко Кацин. Вестник "Коха Диторе", който излиза в Прищина, твърди, че "има оптимистични настроения" за тази среща, предаде БГНЕС.

Косово обяви независимост на 18 февруари 2008 година. До днес над 90 държави по света, включително и България признаха независимостта на бившата сръбска провинция. Властите в Белград продължават да смятат Косово за "част от териториалната цялост на Сърбия". При визитата си в Брюксел миналата седмица Николич отново подчерта, че Белград никога няма да признае независимостта на Косово.

Според изданието "в Брюксел се работи усилено върху организацията за тази среща". Подобен разговор между Николич и Яхяга ще означава напредък в диалога между Белград и Прищина и минаването от технически преговори на по-високо равнище, пише още изданието.

Миналата седмица в Брюксел сръбският президент каза, че е готов да преговоря с всеки от Косово, освен с премиера Хашим Тачи и поради тази причина, според Кацин, в момента се готви среща на високо равнище, след като инициативата е практически е дошла от Белград

"Коха Диторе" не изключва вероятността да се стигне и до среща между Борис Тадич и Хашим Тачи, ако Тадич бъде избран за премиер на Сърбия. Сред основните теми в евентуалната среща между Николич и Яхяга ще бъдат - закриването на паралелните структури в северната част на Косово и откриването на канцеларии на Сърбия в Прищина и на Косово в Белград, пише още изданието.

Редактор: Яна Баярова

Тачи: Не искаме Велика Албания, а Балканите да са в ЕС

Иска ми се да вярвам, че в недалечно бъдеще Сърбия ще признае Косово. Това заяви косовският премиер Хашим Тачи на публичната лекция "...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com