Ходорковски обжалва втората си присъда

3291
Ходорковски обжалва втората си присъда

Жалбата на адвокатите на Михаил Ходорковски и на Платон Лебедев ще бъде разгледана от Върховния съд на Руската федерация, съобщи Интерфакс.

Според информацията, качена на сайта на висшата съдебна институция, по жалбата на защитата на осъдените е възбудено производство в съдебната колегия на Върховния съд, пише БГНЕС. Това означава, че жалбата ще бъде разгледана на специално заседание на съдебната колегия, обясни адвокатът на Ходорковски Вадим Клювгант.

Неочакваното съобщение се отнася до втората присъда на Ходорковски през 2010 г., която бе обжалвана през февруари.

Според адвоката, ако съдиите спазят закона, съдът няма да има друг избор освен да освободи Ходорковски и Лебедев.

Бившият олигарх Михаил Ходорковски и съдружникът му Платон Лебедев са зад решетките от 2003 г. През 2005 г. те бяха осъдени за присвояване и данъчни измами на 8 г. изправителен лагер. През декември 2010 г. присъдата бе увеличена на 14 г. след втори процес за кражба на петрол, като общите години бяха намалени с една след обжалване. Така двамата би трябвало да останат в затвора до октомври 2016 г.

Аферата ЮКОС бе посрещната в чужбина като операция, вдъхновена от Кремъл с цел да си възвърне контрола над ценни петролни активи и да подчини бизнесмен, проявил политически амбиции.

Преди да бъде задържан Ходорковски лобираше активно за интересите на ЮКОС в Държавната Дума и финансираше руската опозиция и фондация за развитието на гражданското общество.

Съдебните му неприятности съвпаднаха със стремежа на Владимир Путин, който дойде на власт през 2000 г., да подчини влиятелните в Кремъл олигарси от последните години на президентството на предшественика си Борис Елцин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com