Иран все по-близо до атомна бомба

4327
Иран все по-близо до атомна бомба

Иранските инженери са приключили монтирането на центрофугите за обогатяване на уран в подземния център Фордо, но все още не са ги въвели в експлоатация. Това съобщиха западни дипломатически източници, предаде БЛИЦ.

Израелският вестник “Аарец” съобщава, че по данни на източниците наскоро е приключило монтирането на последните 640 центрофуги. С тях общият брой на машините за обогатяване на уран възлиза на 2800. Центърът е строен в условията на строга секретност. За неговото съществуване стана известно едва през 2009 г.

САЩ са готови за преговори на четири очи с Иран

САЩ са готови да обсъдят възможността за провеждането на директни преговори с Иран, но в момента по този въпрос няма никакви споразумен...

Наскоро ирански представители обявиха готовността на Техеран да заеме по-сурова позиция в преговорите със Запада по иранската ядрена програма. Заместник-председателят на парламентарната комисия по международните въпроси и национална сигурност Мансур Хагигатпур каза, че Техеран възнамерява да започне обогатяването на уран над 20%, ако западните страни не отслабят санкциите.

В интервю за АП той каза, че Иран разглежда възможността да започне производството на гориво за атомни морски съдове, които използват уран, обогатен до 60%. Иранските военни по-рано съобщиха, че възнамеряват да започнат проектирането на атомни подводници. При това експертите отбелязаха, че някои американски атомни подводници използват за гориво уран, обогатен до нивото на оръжейния - 90% и повече.

Редактор: Десислава Ушатова

 

ООН: Иран продължава с екзекуциите

В специалният доклад на ООН за човешките права в Иран се посочва, че в тази страна продължават да се изпълняват екзекуции на стотици ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com