Бойко недоволен, захваща се с Варна

12330
Бойко недоволен, захваща се с Варна

Премиерът Бойко Борисов порица работата на областната управа във Варна и заяви, че "не е доволен".

"Затова освободих областния управител на морската столица и заместниците му по време на редовното заседание на кабинета в сряда.  Освобождава се Данчо Симеонов Симеонов от длъжността областен управител на област Варна. Назначаваме Коста Генков Базитов. Освобождаваме и двамата заместник-областни управители и за заместник областен управител назначаваме вицеадмирал Манушев", отсече Борисов.

По думите му Варна е модерен европейски град и трябва още по-активна и сериозна работа там.

Бетонират Морската градина на Варна

На 17 септември тази година се появи нов паркинг към известен ресторант в Морската градина на град Варна, изсичайки всички намиращи се ...

"Заповедта влиза в сила от днес", казва още премиерът пред министрите.

Междувременно Общинският съвет на Варна за първи път проведе пълно заседание чрез система за електронно гласуване.

Идеята бе лансирана още по време на миналия мандат от Павел Христов и Николай Пашов, съветници от ГЕРБ. През миналата година Павел Христов и колегата му Тодор Балабанов отново поставиха въпроса в дневния ред на Общинския съвет, за да се стигне до провеждане на цялостно електронно заседание днес.

Първоначално системата за електронно гласуване бе оценена на 63 000 лв., но след редуциране на част от опциите, сумата ще падне под 20 000 лв., обясни Николай Апостолов – съветник от ГЕРБ и председател на Общинския съвет. В момента Общинският съвет разполага с 53 таблети, всеки на стойност 339 лева.

Само кметът на Варна може да издаде строителна забрана за Морската градина

Във връзка с появили се противоречиви, в някои медии дори некоректни интерпретации, пресцентърът на МРРБ е упълномощен да припомни, ч...

Пълният цикъл за безхартиени заседания вече е затворен – съветници и журналисти получават авансово по e-mail дневния ред, предложенията и решенията на комисиите. Гласуването на сесия става електронно – чрез таблетите, а вотът се отчита поименно на екран. „В рамките на една година спестените разходи чрез електронното гласуване ще бъдат над 30 000 лв. – харчени досега за хартия и консумативи”, заяви Николай Апостолов. „Съветниците се справиха много добре, вотът минаваше бързо, а самото заседание приключи за четири часа”, отчете още той. По време на сесиите ще продължи да се води и пълен аудиозапис, който е обществено достъпен.

Николай Апостолов определи забележка на опозицията, че има възможност за гласуване с чужди таблети, като неуместна.

„Единственият начин за пълна защита на уникалността на вота са биометричните данни, но въвеждането им е много скъпа услуга. На сесията нямаше случаи на злоупотреба, а при съмнения, винаги е възможно вотът да бъде оспорен”, коментира той. „Ако е технически изпълнимо, на екран ще бъдат изписвани и решенията, които се гласуват, въпреки че с тях разполагат и съветниците, и журналистите”, допълни председателят на Общинския съвет.

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com