Ирландия отново потъна

16713
Ирландия отново потъна

Ирландската икономика изпадна отново в рецесия в края на 2011 г., въпреки че отчете първия си годишен прираст за последните четири години, сочат официални данни, предаде БГНЕС.

Брутният вътрешен продукт на страната се сви с 0,2% през четвъртото тримесечие, след като намаля с 1,1% през третото, обявиха от националната статистическа служба.

Но в данните за БВП е включена продукцията както на родните, така и на чуждестранните компании. Без приноса на чуждите фирми, брутният национален продукт (БНП) през четвъртото тримесечие се е свил с 2,2% след спад от 1,9% през предходния период.

"Потребителските разходи и инвестициите отскочиха назад, както очаквахме, но спадът при експорта подчертава опасността от забавянето на Еврозоната", коментира ирландският икономист Конал Макколи от Stockbrokers Davy.

Страната се нуждаеше от международен спасителен план през 2010 г. Преди две години на ирландското правителство бяха отпуснати 85 млрд. евро заеми от Международния валутен фонд и Европейския съюз, за да се справи с големите си дългове. Ирландското правителство си осигури заем също и от Великобритания.

Някога извесната като "Келтския тигър" държава изпадна в това положение заради ниските ставки на корпоративния данък. Това остави банките й с огромен пасив и впоследствие те трябваше да бъдат спасявани от правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com