Испания се реваншира на прогонените евреи

10801
Испания се реваншира на прогонените евреи

Мадрид ще предложи на всички потомци на евреи, изгонени от Испания през 1492 г., възможността да получат испанско гражданство, съобщи в четвъртък испанският министър на правосъдието.

Това е "процедура за ново събиране", каза министър Алберто Руис-Гаярдон на представяне в сефарадския център в Мадрид на тази "процедура за предоставяне на гражданство на чужденци, предаде БГНЕС.

През 1492 г. монарсите Исабела Кастилска и Фердинанд Арагонски нареждат изгонването на всички евреи, които отказват да станат католици.

"Това е правен механизъм, който отговаря на желанието на Испания да се улесни юридическия процес на придобиване на испанско гражданство от граждани от сефарадската диаспора", каза министърът.

Съгласно този нов правен механизъм, се счита, че принадлежност към тази общност е "обстоятелство, което дава право на гражданство /в Испания/, независимо от мястото на пребиваване на заявителя", заяви министърът на правосъдието.

Въпреки това, кандидатът трябва да докаже обективни връзки с Испания "дали по име, езиково семейство, като пряк или по съребрена връзка" или потомък на сефарад с испанско гражданство, което вече е било предоставено.

Инициативата е желание да "възстанови паметта на Испания, за която се е мълчало", каза по време на официалното представяне на тази инициатива испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия Маргало, който в качеството си на външен министър е председател на центъра в Мадрид.

Трудно е да се определи броят на лицата, които могат да кандидатстват, за да се възползват от новата мярка, заяви Руис Гаярдон, отбелязвайки обаче, че според проучвания в момента има около 250 000 души по целия свят, които говорят ладино диалекта, съобщи АФП.

Според Уикипедия е прието сефаради да се наричат живелите на Иберийския полуостров евреи и техните потомци. След прогонването им от Испания, а няколко години по-късно и от Португалия, сефарадите разпространяват юдаизма в целия средиземноморски ареал, а по времето на Великите географски открития и в Новия свят.

Макар и прогонени от Испания, сефарадите запазват своя испанско-еврейски говор, известен като ладино. Мнозина от тях запазват и собствените си имена, които имат в Испания и Португалия.

Обичаите и традициите на сефарадите се различават от тези на другите евреи - особено на ешкеназите. Двете еврейски общности трудно комуникират през вековете и дори остават до голяма степен чужди помежду си, пише в отворените източници.

Редактор: Десислава Ушатова

Рахой обвини лидера на Каталуния, че разбива имиджа на Испания

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой обвини премиера на Каталуния Артур Мас, че иска да дестабилизира страната с действията ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com