Израел посрещна Обама с: Ние, народът, искаме мир

4705
Израел посрещна Обама с: Ние, народът, искаме мир

Президентът на САЩ Барак Обама вече е кацнал в Тел Авив, предаде АФП. На летището американският държавен глава е бил посрещнат от израелския премиер Бенямин Нетаняху и от президента Шимон Перес.

Обама отпътува днес за за Израел за първата си визита в Обетованата земя като президент на САЩ. Това посещение е историческо и се случва на фона на протести и строги мерки за сигурност в еврейската държава и палестинските територии.

САЩ отхвърлиха обвиненията за участие в заговор във Венецуела

САЩ категорично отхвърлиха обвиненията за участие в какъвто и да е заговор срещу венецуелския опозиционен лидер Енрике Каприлес, предад...

В САЩ критикуват Обама, че не е посещавал Израел, откакто е встъпил в длъжност още в първия си мандат като президент пред 2009 гodina. Според някои анализатори фактът, че не е отделил време за визита в близкоизточната държава досега показвал дистанцираността му от израело-палестинския конфликт и Израел като държава въпреки твърденията на американската администрация, че САЩ и Израел споделят "нерушим съюз".

Сред основните теми, които ще бъдат обсъждани по време на посещението на Обама са войната в Сирия и ядрените амбиции на Иран.

Но американски официални лица се опитват да принизят общите очаквания, че Обама ще се стреми да постигне значителен напредък по рестартиране на израелско-палестинския мирен процес. В момента обаче властите в страната са по-заети с нестабилността на Близкия изток в по-широк мащаб, отколкото с опити да вдъхнат нов живот в мирния процес, който се пропука през 2010 г. заради спора за продължаващото строителство на израелски селища.

Обама ще се срещне с президента на Израел Шимон Перес и премиера Бенямин Нетаняху както и с палестинския президент Махмуд Абас по време на своето тридневно посещение. Днес той ще посети и ракетната отбранителна система „Железен купол". Държавният секретар на САЩ Джон Кери вече е в страната, за да подготви пристигането на президента.

За гарантирането на сигурността на американския държавен глава ще следят 15 000 израелски полицаи и агенти, американските спецслужби, както и палестинските служби по време на обиколките му в столицата на Израел Йерусалим и в така наречената столица на палестинците на Западния бряг Рамала. По думите на представител на полицията, става дума за операция от национален мащаб.

САЩ съгласни Европа да въоръжава сирийските бунтовници

САЩ няма да се противопоставят на решението на някои европейски държави, които искат да снабдят с оръжие силите на сирийската опозиция,...

Демонстранти, облечени като затворници участва в протест, призоваващ за освобождаването на Джонатан Полард от американския затвор. Около 1000 души протестираха дни преди посещението на Обама в Израел и окупирания Западен бряг.

От вторник палестински протестиращи са се събрали в Рамала и Витлеем. Някои от тях хвърлят обувки по изображения на президента, а други тъпчат лика му, съобщават кореспонденти на БиБиСи. Според протестиращите посещението на Обама било "шамар в лицето".

Хората са ядосани и разочаровани, че откакто е на власт Обама не е направил нищо за мирните преговори, но помощта му за продължаване на израелската окупация продължавала.

Група израелски пацифисти са подготвили специална изненада за Обама. Те разпънаха огромен транспарант в нивите край ерусалимското летище "Бен Гурион" на който пише - "Ние, народът, искаме мир". Очаква се Обама да прелети за официалните си срещи с хеликоптер над нивата и да прочете посланието.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл планира да посети Израел през следващия месец, за да засили сътрудничеството между съюзниците в Близкия изток. Хейгъл и неговият израелски колега Моше Яалон са обсъдили предстоящата визита в телефонен разговор във вторник.

Половината американци смятат войната в Ирак за грешка

Над половината от американците (53%) са на мнение, че САЩ са допуснали грешка с изпращането на армия да воюва в Ирак, предаде БГНЕС. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com