Китай и Япония на нокти заради спорни острови

5689
Китай и Япония на нокти заради спорни острови

Китай поиска Япония да уважава „неоспоримият суверенитет” на Пекин над острови в Източно Китайско море, към които и двете страни имат претенции и които станаха причина за ново дипломатическо напрежение, предаде АФП.

Китайският външен министър Ян Дзиечъ се срещна с японския си колега Коичиро Гемба в Пномпен, където той „повтори принципната позиция на Китай” за островите, известни в Япония като Сенкаку, а в Китай като Диаю.

Ху Цзинтао: подкрепата ни за статута на Хонконг е непоколебима

Подкрепата на Китай за особения статут на Хонконг, изразен с фразата "една страна, две системи", е непоколебима, заяви китайският пре...

„Той подчерта, че островите Диаю и прилежащите им островчета винаги са били китайска територия, от древни времена, над които Китай има неоспорим суверенитет”, се казва в изявление на китайската делегация.

Япония пък привика посланика на Китай във връзка с дипломатическия спор, след като три китайски патрулни кораба приближиха групата острови. Бреговата охрана на Япония съобщи, че корабите навлезли в японски води край островите в Източно Китайско море. Това накара японското външно министерство да изрази протест пред китайския посланик, съобщи главният секретар на правителството Осаму Фуджимура.

„Ясно е, че исторически и правно Сенкаку е неделима територия от Япония”, каза говорителят на правителството на редовен брифинг, допълвайки, че пратеникът на Пекин е бил привикан по повод нарушението на корабите.

Редактор: Яна Баярова

Япония се връща към ядрената енергетика

Японската електрическа компания „Кансай електрик” обяви готовността си в неделя вечерта да пусне един от атомните реактори ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com