Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комарите в Гърция подраниха

14 май 2024, 16:18 часа • 1877 прочитания

Необичайно топлата пролет ускори началото на сезона на комарите в много части на Гърция, съобщи гръцкото издание Kathimerini, позовавайки се на информация на Националната организация за обществено здравеопазване (EODY).

Притесненията на здравните власти

Организацията изрази особена загриженост относно западнонилската треска, която може да бъде предадена на хората от комари, пренасящи болестта след ухапване от заразени птици. Случаите не само са се увеличили през последните години, но също така са показали по-широко географско разпространение , появяващи се в много части на Гърция и Европа. ОЩЕ: Растат случаите на западнонилска треска в Гърция

Как да се предпазим от вируса на Западен Нил?

Най-добрият начин за предпазване от вируса на Западен Нил и други болести, предавани от комари, като малария, е чрез използване на репеленти против насекоми, особено вечер, инсталиране на мрежи против комари и/или ветрила у дома, носене на дълги ръкави и панталони на открито, избягване на застояла вода, като поливане на растенията рано сутрин и почистване на канали и храсти, които могат да уловят влагата и да действат като среда за размножаване на комари.

Друга добра причина да избягвате застояла вода и да използвате домашни репеленти срещу насекоми е да защитите домашните любимци от пясъчни мухи, които могат да пренасят лайшманиоза, заболяване, което може да бъде фатално за кучетата и може да зарази и хората, макар и с много по-малко симптоми.

Директивите за защита на животните съветват използването на нашийници, спрейове или хапчета против насекоми за кучета, особено ако живеят в район с много зеленина. Препоръчва се и ваксинация срещу болестта. ОЩЕ: Идва сезонът на комарите. Какво трябва да знаем - полезна информаця

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес