Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете, че стартерът не работи?

14 май 2024, 16:21 часа • 2186 прочитания

Повредата на стартера е досадно и неприятно явление, но то бързо може да бъде диагностицирано от шофьора, стига да знае на какво да обърне внимание. Разбира се, най-важното е системата за стартиране да се проверява редовно и да се държи в добро състояние, за да може да бъдат избегнати изненади.

Какви са признаците на предстояща повреда на скоростната кутия

Най-малко шест признака могат да сигнализират за предстояща повреда, категорични са специалистите. „Дългото стартиране“ е едно от нещата, подсказващи проблем. Когато завъртите ключа в режим на стартиране, може да се появят характерни щраквания. В този случай е възможно да стартирате двигателя само след няколко опита.

Вторият признак за предстояща повреда е неравномерното или бавно въртене на стартера при стартиране на двигателя. Третата точка, която е важно да не се пропуска, са вибрациите или тракането при стартиране на двигателя, които преди това не са били там.

Още: Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Друг важен пример е, когато водачът ясно чува звука от въртене на стартера, но двигателят не се върти. Това може да се случи поради завъртането на бендикса.

Когато завъртите двигателя в самото начало, може да чуете звук, напомнящ метално хрущене - това е петият маркер, подсказващ проблем. Шестият признак за неизправност на стартера е димът и миризмата на изгоряло окабеляване, което се появява, когато се завърти. Тук ще се нуждаете от възможно най-бързата намеса на автомонтьор.

Още: Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес