Куба либре, но донякъде

13388
Куба либре, но донякъде

Първото изречение на новината звучи направо невероятно: от 2013-та кубинците ще пътуват зад граница без специално разрешение. Прочетете обаче съобщението до край, преди да избързате с изводите!

Кубинците уж получиха свободата да пътуват зад граница без специално разрешение. Но пък имат нужда от паспорт за целта, който може и да не им бъде даден. В такъв случай кой има полза от новите правила?

"Новият закон всъщност не променя нищо, той продължава да ограничава свободата на пътуванията", казва роденият в Куба Оскар Л. (името е променено по негово желание). Правителството на Раул Кастро обеща на 11-те милиона кубинци нещо друго: по-лесно пътуване зад граница от началото на 2013-та.

Швеция: Полово неутрално възпитание

Момченцата играят с кукли, момиченцата карат колички. Че какво странно има в това, пита Лота Ражалин. Директорката на детска градина ...

Промяна ли? Такова нещо няма да има!

В бъдеще кубинците няма да имат нужда нито от т.нар. "бяла карта", която представлява разрешение за напускане на страната, нито пък от покана от чужбина. "От 13 януари 2013 се изисква само представянето на обикновен задграничен паспорт и виза за набелязаната като цел страна, ако има нужда от нея", пише "Гранма", вестникът на кубинската комунистическа партия. Според Оскар обаче новият регламент просто променя инстанцията - щом се изисква задграничен паспорт, за който властите решават дали да го издадат или не.

В новия миграционен закон са записани девет случая, в които издаването на паспорт може да бъде отказано - например заради "задържане на квалифицираната работна сила" (лекари или учители) или пък "заради наличието на обществен интерес". Тази формулировка предоставя големи възможности за интерпретации, казват експертите. Политоложката Ингрид Кумелс от Берлинския свободен университет казва: "Тази дефиниция може да стане източник на истински произвол." Нейното предположение е, че в политическите случаи няма да настъпят никакви големи промени.

"Нещо повече: това, което преди се е случвало по-скоро произволно, сега е записано в закон", отбелязва Оскар Л. Който попадне в определена схема, просто не получава право да пътува - като Йоани Санчес, критично настроена към правителството блогърка, която е получила 20 отказа за пътуване зад граница за последните пет години. И тя е убедена, че от 2013-та няма да настъпят промени.

Донасяш за съседа - взимаш премия

Известно е, че неволята учи. В Румъния тя прави управляващите изключително изобретателни: в бъдеще всеки, който наклевети съседа си, ...

Печелившият бизнес с паспорти

Издаването на задграничен паспорт няма да струва 40 евро, както досега, а 80 евро - пари, които ще влизат в бюджета. И най-вероятно точно това е една от водещите причини за новия регламент, смята Оскар. Освен това паспортът трябва да се подновява на всеки две години. "Като се има предвид, че в чужбина живеят 1,5 милиона кубинци, които биха искали роднините им да ги посещават редовно, се очертава доста печеливш бизнес", прогнозира Оскар.

"Кубинското правителство не е заинтересовано от истински реформи", категоричен е Оскар. "Тъй като в такъв случай би трябвало да предостави повече индивидуални свободи", допълва той. А те продължават да са ограничен заради вероятните заплахи, произтичащи от Запада. "Ембаргото е най-голямото алиби на кубинското правителство в стремежа му да поддържа ограниченията на гражданските права." Според Оскар точно затова и реформата в режима за пътувания е всъщност "същото куче с друга каишка", както гласи една кубинска пословица.

Източник: Дойче веле

Ще се наказват ли обрязванията?

Наказуемо деяние ли е обрязването на малки деца по религиозни причини и кой да има право да го извършва? В Германия спорят по тези въ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com