Македонски медии: НАТО подкрепи Гърция и призова да си сменим името

7585
Македонски медии: НАТО подкрепи Гърция и призова да си сменим името

Македонските медии днес отделят голямо внимание на срещата на върха на НАТО в Чикаго, на която Македония отново не получи покана за членство.

НАТО подкрепи Гърция и поиска Македония да си смени името, пише днес вестник ”Нова Македония”. Изданието посочва, че в страните членки на Алианса на срещата на върха в Чикаго са потвърдили заключението от срещата в Букурещ, според което Македония ще стане член на НАТО, когато реши спора за името. „Нова Македония” пише, че решението на Международния съд в Хага, който постанови, че Гърция е нарушила временното споразумение, не е помогнало НАТО да вземе решение в полза на Македония.

Срамно е това, че Македония не получи покана за членство в НАТО на срещата на върха в Чикаго. Това е заявил бившият генерален секретар на Алианса Джордж Робертсън, цитиран от ”Утрински весник”. Според Робертсън постоянната блокада на македонското членство е неоправдана.

„Македония изпълни всички критерии за членство и играе безценна роля в мироопазващите мисии на НАТО”, изтъкнал бившият генерален секретар на Алианса.

„На срещата на НАТО в Чикаго всички потвърдиха подкрепата си за Македония и останалите кандидати, само българите седяха и мълчаха.” Това пише на първата си страница близкия до правителството на премиера Никола Груевски скопски вестник “Вечер”.

Вестникът цитира изявление на българския президент Росен Плевнелиев, направено за вестник „Вечер” и телевизия „Сител”. „Вечер” пише,че „българският президент Росен Плевнелиев потвърди това което и без това знаехме – на срещата българите са седели и са мълчали”.

На въпрос дали България е подкрепила позицията на Турция, че ветото към Македония е безпринципно и незаконно и нанася щети на Алианса, българският държавен глава е заявил, че това не е било в дневния ред на срещата и участниците се занимавали с други неща.

"Вечер": Всички за един, България - за нито един

„На срещата на НАТО в Чикаго всички потвърдиха подкрепата си за Македония и останалите кандидати, само българите седяха и мълчаха...

„България силно подкрепя евроатлантическите интеграции на региона. Окуражаваме Македония да изпълни необходимите условия, за да стане членка на НАТО”, заявил Росен Плевнелиев.

„Вечер” отбелязва, че по време на срещата на върха на НАТО в Чикаго, Вашингтон е потвърдил, че подкрепя разширяването на Североатлантическия алианс.

Изданието коментира още, че на срещата на министрите всички, с изключение на представителите на Франция и Португалия, са ползвали името Македония и изразили становището, че отлагането на поканата за членство противоречи на интересите на НАТО.

Бившият македонски дипломат Нано Ружин в авторски текст, публикуван в ”Утрински весник” констатира, че Македония е минала по-лошо на срещата в Чикаго, отколкото в Букурещ през 2008 г. Според Ружин вратата на НАТО за Македония е била широко отворена, а ненужни проекти са заострили отношенията с Гърция.

„Премиерът Никола Груевски беше прав когато вместо за Чикаго замина за Китай. Той не понася загуби и неуспехи”, пише Ружин.

Подкрепяме Македония за НАТО, но най-рано през 2014 г.

България има много категорична и ясна позиция – приемаме всички, които показват с думите си и делата си, че споделят общите европ...

Вестник “Дневник” от своя страна днес коментира, че заключението от срещата на Алианса, че решаването на спора за името ще подобри регионалната стабилност „е масло на Гърция”.

„Гърция се опитва да амнистира себе си в случай на търсене на отговорност за ново нарушаване на Временното споразумение”, коментира „Дневник”.

В друга статия изданието информира, че Турция, Словения и Унгария са правили опити Македония да стане част от дневния ред на срещата на Алианса, но са получили студен душ от Франция и Португалия.

Електронното издание А1он цитира изявление на българския президент Росен Плевнелиев, според когото разширяване на Алианса ще има на следващата среща през 2014 г. Плевнелиев изтъкнал, че България винаги е подкрепяла евроатлантическата интеграция на Македония.

Опозицията призова за нарочване на извънредно заседание на парламента, на което да се дискутира за позицията на Македония след срещата на върха на НАТО в Чикаго, предаде телевизия Канал 5. Според опозицията необходимостта от заседание била още по-голяма след изявление на премиера Никола Груевски, който обвинил Алианса в лицемерие. От ВМРО-ДПМНЕ са заявили, че опозицията ще има възможност да дискутира за време на парламентарния контрол.

Македония заслужава покана за членство в НАТО, заяви Груевски

Македонският премиер Никола Груевски заяви, че е не е заминал на срещата на върха на НАТО в Чикаго, тъй като страната му няма да получи...

Франция изцяло подкрепя заключенията от срещата на НАТО в Чикаго по отношение на Македония. Това е заявил говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро, съобщава телевизия Сител.

„Разширяването не беше част от срещата в Чикаго и се говореше по други въпроси”, заявил Валеро.

„Македония загуби дипломатическата битка с Гърция, но получи силни съюзници”, коментира Канал 5. Според скопската телевизия те са поръчали на Гърция, че не може дълго да защитава позицията срещу Македония. Канал 5 изтъква още, че България е била въздържана. Неназовани български дипломатически източници са заявили, че България е на страната на Македония, но няма открито да се противопостави на Гърция.

Българският президент Росен Плевнелиев заяви след срещата на НАТО в Чикаго, че България им пожелава успех на всички страни, които имат за цел да се присъединят към Алианса, но те трябва да бъдат оценявани според делата, предаде агенция Макфакс. Плевнелиев е изтъкнал, че въпросът за разширяването ще бъде отворен най-вероятно на следващата среща на върха.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com