Мартин Шулц е новият председател на ЕП

8747
Мартин Шулц е новият председател на ЕП

Германският социалдемократ Мартин Шулц днес беше избран за председател на Европейския парламент за следващите 2,5 години, предаде АФП.

С подкрепата на 387 от общо 670 гласували депутати бившият лидер на парламентарната група на социалистите беше избран за наследник на полския консерватор Йежи Бузек.

Шулц получи подкрепата на основната партия в ЕП, Европейска народна партия, с която социалистите бяха постигнали споразумение за поделянето на високопоставения пост в рамките на пет години.

Като председател на Европейския парламент, Шулц ще ръководи пленарните сесии и ще определя дневния дневен ред в консултации с лидерите на парламентарните фракции.

Той също така ще подписва регламенти и директиви заедно с председателя на Съвета на Европейския съюз, и ще контрола администрацията на парламента и бюджета.

Мандатът на председателите на ЕП е 2,5 години.

В своето слово след приключването на избора Шулц заяви, че ще работи за повишаването на обществения ентусиазъм към Европа и Европейския парламент.

Той определи епохата на Хитлер като най-голямото падение в историята на Европа, а падането на Берлинската стена и разширяването на ЕС с бивши страни от Варшавския договор през 2004 г. и 2007 г. - като най-големия успех в историята на континента.

56-годишният Мартин Шулц става член на Германската социалдемократическа партия още на 18 години и е избран за председател на Европейския парламент през 1994 г.

През 2004 г. той става председател на Групата на социалистите и демократите в Европарламента, която управлява с твърда ръка и успява да дисциплинира различните тенденции в групата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com