"Нова Македония": ЕС е като Югославия преди да се разпадне

12713
"Нова Македония": ЕС е като Югославия преди да се разпадне

ЕС е като Югославия преди да се разпадне, пише днес вестник ”Нова Македония”.

Европейският съюз продължава да няма идея за решаване на икономическата криза, която няколко години държи на колене целият съюз. Кризата с дълга, която през последните години доведе до стагнация и прерасна в рецесия в повечето страни от ЕС, дебне и най-голямата и най-силна европейска икономика – германската. Ако Германия падне, тогава всички трябва да се подготвим за десетилетна криза, при която Европа и страните, които са зависими от европейската икономика, ще останат извън прогресивните икономически течения.

Британците искат да излязат от ЕС

Мнозинството от британците, 54%, искат Великобритания да напусне Европейския съюз, при условие, че запази търговските си отношения с не...

Един от дългосрочните начини за решаване на европейската икономическа криза – съгласуване на европейския бюджет за период 2014 - 2020 г., пропадна на последната Среща на върха в Брюксел. Острата и горчива битка на големите членки на европейското семейство за намаляване на бюджетната баница на ЕС, с което ще се намалят по-голямата част от фондовете за по-малките членки, все повече припомня за отношенията между развитите и неразвитите републики в бивша Югославия.

Темата разработва люблянският вестник „Дело”, който пояснява, че в тогавашна Югославия републиките са започнали спор за фондовете, предназначени за по-малко развитите републики и области, въпреки че това не е бил ключовият проблем във федерацията. Дискусиите били за това кой кого използва в тази общност, което по-късно доведе до освобождаване на националните егоизми на трите най-силни републики и накрая не можеше да се очаква нищо друго освен разпадане на Югославия.

Ако по-малките страни-членки не принудят Париж, Берлин и Лондон да седнат на една маса и да се договорят за бюджетния обем за периода 2014-2020, тогава на ЕС не му се пише добре. Ако не се стигне до солидарно разделяне на бюджетната баница, тогава ЕС ще се доближи с още една крачка до разпадането, пише люблянско „Дело”.

Редактор: Десислава Ушатова

Слабият ръст на заплатите в Германия засилва натиска в еврозоната

Слабото повишаване на заплатите в Германия от 2000 година насам е подпомогнало германския износ, но е засилило липсата на равновесие и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com