Нови арести на предполагаеми заговорници в Турция

4379
Нови арести на предполагаеми заговорници в Турция
По това разследване в затвора вече се намират 18 бивши офицери

Анкарски съд постанови временно задържане под стража на осем заподозрени, сред които висш военен, в рамките на разследване на лицата, за които се предполага, че са отговорни за преврата през 1997 г. По това разследване в затвора вече се намират 18 бивши офицери, предаде БГНЕС.

Съдът оправда решението си за задържането под стража на бившия секретар на Генералния щаб на въоръжените сили о.з. генерал Ерол Йозкаснак и на още четирима офицери на активна служба и на трима вече бивши с "опасността да се укрият", предаде Анадолската агенция.

Същият съд вече нареди временното задържане под стража на 18 бивши офицери, сред които номер 2 в генералния щаб Чевик Бир за "опит да бъде свалено на правителството и да се попречи отчасти или напълно на дейността му".

Те са обвинени, че през 1997 г. са свалили първия премиер ислямист в историята на модерна Турция Неджметин Ербакан. Струпването на танкове в периферията на Анкара и ултиматум на Генералния щаб към Ербакан, без да се прибягва до сила, принудиха правителството да подаде оставка. Войската не се намеси и гражданската администрация не бе сменена от военен режим.

Преди 1997 г. армията, която е смятана за гарант на светските принципи, върху които почива турската република, е сваляла три правителства – през 1960 г., 1971 г. и 1980 г.

Ербакан бе политическият ментор на сегашния премиер Реджеп Ердоган. Новите мерки за задържане под стража на висши военни са още един етап в следваната от правителството му политика на ограничаване на влиянието на турската армия в политическия живот на страната.

 

Ирак: Турция се превръща във враждебна държава

Иракският премиер Нури ал Малики предупреди, че Турция се превръща във "враждебна държава" и обвини колегата си Реджеп Тайип Ердоган,...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com