Александър Николов: Седми блок в "Козлодуй" е правилно решение

18462
Александър Николов: Седми блок в "Козлодуй" е правилно решение
Цената за изпълнение на задачата е 31 243 000 евро

Срокът на експлоатация на 5-ти блок да бъде удължен с 20 години и опция за още 10. Това е целта на подписания договор за комплексно обследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", предаде БГНЕС.

Цената за изпълнение на задачата е 31 243 000 евро, а проектът е възложен на руския консорциум Росенергоатом и френската организация EDF. Това е една сложна задача за изпълнение, радвам се, че стигнахме дотук, но предстои още много път да извървим, каза Александър Николов, изп. директор на АЕЦ "Козлодуй". Действията за намиране на организация, която да направи анализ и план за модернизиране започват през април 2009 г., като анализът трябва да се направи по утвърдена и приложима в ЕС методика, залегнал императивно в договора, каза още Николов. Постигнато е 15 % намаление на оферираната цена по време на преговорите, допълни той.

Съгласно лицензията, дадена от Агенцията за ядрено регулиране(АЯР), срокът на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок изтичат съответно през 2017 и 2019 г. Според нормативните документи продължаването на експлоатацията на руския ядрен реактор ВВР 1000, намиращ се в блок 5, може да последва само след подробен анализ на състоянието и ресурса на реактора. По предварителни разчети модернизацията на 5-ти блок ще струва 250 млн. евро, а цената на аналитичната част е малко под 16 млн. евро.

Втората част на проекта ще се финансира със средства на АЕЦ "Козлодуй", включително и част от печалбата за 2012 г. За предстоящите 20 г. експлоатация при сегашните цени за енергията 5 и 6 блок ще генерират енергия на стойност 11 млрд. евро, каза още Николов. Ние в момента сме лишени от "златните кокошки" 1-ви до 4-ти блок, но 5-ти и 6-ти блок ще се превърнат в нови такива, допълни той. От АЕЦ "Козлодуй" са задължени 4 години преди изтичането на лицензите на блоковете да представят анализ и план за изпълнение на предписаните мерки пред АЯР, а срокът за изпълнение на плановете е 18 месеца за 5 блок.

Това е нормална практика в повечето страни в света, подобен процес отдавна има в САЩ, където поне 43 блока са минали по този процес, каза Емилиян Едрев, директор производство в АЕЦ "Козлодуй". Следващите действия са подготвяне на работни програми за обследване на оборудването на блоковете. Това обхваща събирането на цялата информацията за работа на оборудването през годините досега, както и инженерна оценка на неговото състояние в момента, каза Едрев.

7 блок е една възможност за въвеждане в експлоатация на една голяма нова мощност в България, локализацията й в "Козлодуй" ние приемаме като едно много правилно решение, каза още Николов. По представена от него информация на 11 април Министерски съвет е дал принципно съгласие и е започната активна работа за реализацията на този проект, като активните разговори с министъра на енергетиката ще продължат. В АЕЦ "Козлодуй" се експлоатират 4 блока - от 3 - ти до 6-ти. 3-ти и 4-ти са в режим на студено състояние - с извадено ядрено гориво. 5-ти и 6-ти блок са 1000 мегаватови блока, като в момента 5-ти е спрян планово за годишно презареждане на гориво и ремонт, а неговото пускане предстои на 28 май. Съчетаването на проекта за увеличаване на мощността на реакторите до 104% и този за модернизирането е едно щастливо стечение на обстоятелствата, каза още Николов.

Редактор: Ивайло Кючуков

Русия си чака парите

Руските доставчици на оборудване за АЕЦ „Белене”, от чието строителство България се отказа, започват да изчисляват загубит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика